Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Vyziva a 1/1

Autor: Sandra Datum: 10.01.2018 07:27
Dobry den, obracim se na Vas s dotazem mam valacha A1/1 14 let, Posledni 4 roky byl jen na pastve a o senu. Nyni ho mam uz 4 mesice doma, chodi pravidelne 2 az 3 tydne pod sedlo. Krmim ho rano 1kg spillers conditioning a vecer 1kg spillers, 0.5 kg rezanka Molichaff, a 1kg mix repnych rizku,vojtez,granul a sladoveho kvetu a olej. Ale konik ma porad krk a hrbet propadly i jsou mu citit zebra. Doporucil by jste mi jinou krmnou davku? Predem dekuji
Imageresize
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Nevím v jaké kondici byl váš kůň v předešlých letech, když byl na pastvině. Nicméně předpokládám, že neměl větší problém, protože se na pastvě samostatně pohyboval a tento pohyb mu stačil pro kvalitní vybudování svalových partií.
U koní A 1/1 bývá problém s trvalým udržením dobré kondice, potřebují pravidelnou zátěž, aby se svaly udržovaly. Při poklesu pohybu zejména velké svalové partie výrazně oslabují a je to dobře vidět - krk, záda, záď.

Současná dávka, jak ji popisujete, není pro to čeho chcete dosáhnout, dobrá.

Svalovinu pouze výživou nelze dosáhnout, je k tomu nutný pravidelný ideálně každodenní pohyb.
Je možné pomocí dobře nastavené krmné dávky jen podpořit tvorbu svalové hmoty.

Je možné ze stávajících krmiv použít sladový květ a olej. Ostatní krmiva nic nepřináší, jsou zbytečně drahá a  jen situaci zhoršují.

Doporučil bych vám při současné zátěži nastavit jednoduchou krmnou dávku:

dostatek sena
HORSAL W1 1-1,5 kg
sladový květ 0,1 kg
olej (řepkový, slunečnicový) 0,1 kg

Zlepšení kondice by se mělo začít projevovat cca po měsíci a je nutné (jak jsem již psal) podpořit pravidelnějším pohybem.

Přjei hezký den.

10.01.2018 20:20

Sandra Stankova

Dobry den, dekuji za dotaz. Bohuzel kun se nemuze krmit grunulemy, mohla bych poprosit o alternativu jinym krmivem Predem dekuji

12.01.2018 12:02

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Omlouvám se, za pozdní odpověď, nějak nám nová poradna nefunguje optimálně - nechodí mi maily, pokud napíšete odpověď :-(, programátoři intezivně pracují na odstranění chyby.

Můžete mi napsat proč nemůže krmit granulované krmivo? Bylo by to rozhodně jednodušší.

Pokud tedy nemůžete, tak je možné nakombinovat obiloviny, ale bude je potřeba dobře promíchat s dalšími složkami krmné dávky, tak aby si vás valach nemohl moc vybírat co mu více chtuná.

Pak by krmná dávka mohla vypadat tako:

dostatek sena
ječmen 0,5 kg
kukuřice 0,8 kg
sladový květ 0,1 kg
olej 0,1 kg
HORSAL EXKLUSIV 0,15 kg

Kukuřice a ječmen by měly být hrubě šrotované, nebo mačkané, celé zrno koně dobře nerozkoušou a odchází z trávicícho traktu nevyužité.

Přeji hezký den.

24.01.2018 15:14
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní