Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Základní zásady výživy koní

Musíme vždy respektovat fakt, že kůň jezvíře, které má svůj organismus "konstruován" tak, aby dokázal svým predátorům rychle utéct. Proto umí přijímat potravu po malých dávkách, ale zato po celý den i noc. Když nebudeme brát ohled na tento základní fakt, můžeme mu nadělat velké problémy. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Přirozený přechod na bohatší pastvu

Autor: Karolína Datum: 14.01.2018 18:15
Dobrý den, měla bych prosím dotaz ohledně přechodu z chudší na bohatší pastvu. Jedná se o stěhování staršího koníka ustájeného většinu roku 24/7 venku z vypasené louky do nového 24/7 venkovního ustájení s podstatně travnatější pastvou. Je pravda, že pokud je prostředí změněno v zimě, kdy je tráva nevýživná, kůň si na větší množství pastvy navyká postupně sám na jaře a není potřeba ho nijak omezovat? Je tedy možné, že si sám zvykne "přirozeně" spolu s narůstajícím množstvím výživné trávy na jaře? A pokud ano, jak dlouhé je toto období, kdy je možné bezpečné přestěhování, aniž by kůň musel být nějak omezován? Předem děkuji za Vás čas Karolína
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Je to přesně tak jak píšete. Nyní je pastva velmi živinově chudá, navíc jestli přide silnější ochlazení (podle předpovědi snad příští týden), tak tráva odumře úplně a bude jen zábavou proti trudomyslnosti :-)

Váš koník si zvykne bez problémů, navíc je na pastvu již navyklý. Velmi důležitý je pohyb, který po pastvě dobrovolně dělá, ten se téměř nedá nahradit. Je to postupný ale vytrvalý pohyb, který přirozené posiluje důležité svalové partie.

Jediné co bych vám doporučil je přidat mu volně k dispozici kompletní liz HORSAL LECKSCHALE, kterým si může doplnit, co mu aktuálně z účinných látek schází.

Přeji hezký den.

14.01.2018 18:31

Karolína Pomeranová

Dobrý večer, mockrát děkuji za odpověď. Stále ale (celé dva týdny :) ) mi vrtá hlavou, do jakého měsíce tak toto "bezpečné" období trvá? Nebo záleží na počasí v konkrétním roce? Ještě jednou moc děkuji Přeji pěkný nedělní večer Karolína

28.01.2018 21:26
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní