Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa sportujících koní

Sportující koně jsou všichni koně, kteří vykonávají trvale střední a těžkou práci. Do této kategorie můžeme zařadit různé druhy koňských sportů, od westernového ježdění přes parkur až po dostihy. Limitující živinou pro všechny tyto koně je dostatek energie.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Konzultace krmné dávky pro sportovního koně

Autor: Světlana Datum: 29.01.2018 21:08
Dobrý den,mám 9.let.valacha,180cm a 650 -700 kg hanover.plemeno,chodíme parkury 120cm,vloni se nám stalo,že přestal uprostřed sezony skákat,zhubnul,neměl z čeho,pak jsme přidali oleje a řepné řízky a vše se zase zlepšilo.Chtěla bych se poradit s krmnou dávkou,máme halu,takže pracuje 6 dní v týdnu,včetně terénu.Nyní dostává drc.oves 1kg,1/2 kg ječmene,1/2kg rýž.otruby fitmin a 600g musli Fixkraft + ostropestřec,lnené semínko,olej a vitamíny od Dromy na klouby,v sezoně dostává celý oves cca 2kg a mussli Fixkraft 1 kg.Oves mu do hlavy neleze,je příjemně dopředný.Myslíte,že denní krmná dávka je dostatečná ? Děkuji za odpověď. Světlana Voňková
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Je dobře že jste udělali v létě úpravu krmné dávky. Jen řízky pokud byly máčené už nepoužívejte. Rozhodně nejsou v tomto stavu přínosem pro organismus a už vůbec ne pro sportujícího koně.

Současná krmná je relativně v pořádku, až na musli. V tomto množsví je úplně zbytečné je krmit - je to jen optické zlepšení krmné dávky - jen vás stojí peníze.
Bude dostaená kombinace oves + ječmen +rýžové otruby v jeho věku jsou také navíc, pokud je zdravotně v pořádku, mělo by stačit kombinovat ječmen+oves, případně přidat podobně jako v létě olej 0,2-0,3 litru.

V létě bude problém s krmení celého ovsa. Pokud jsou koně na celý oves zvyklí celoročně a nepoznali jinou formu úpravu (šrotování, mačkání) tak ho dobře koušou a kvalitně sliní.
Když se střídá drcený, mačkaný s celým tak mají tendenci být "líní" a špatně ho rozkoušou a velká číst ovsa pak odchází nestrávená a hlavně nevyužitá.
Proto vašemu valachovi v létě došlo, opravdu neměl z čeho a přidáním oleje jste scházející energii doplnila.

Doporučil bych vám tedy jak je psáno výše, nyní mimo hlavní sezónu krmnou dávku:

dostatek sena 10-12 kg
mačkaný (drcený) oves 1,5 kg
mačkaný ječmen 1-1,5 kg
olej 0,2-0,3 litru
doplnit minerálně vitamínový doplněk například HORSAL EXKLUSIV 0,2 kg

Pokud nemá váš valach problém s klouby, nedporučuji podávat cokoliv "na klouby", nemá to žádný efekt, dá se říká, že může působit i opačně, snižuje produkci vlastních chondroprotektiv a kůň se může stát závislý na dodávaných.

V sezóně

dostatek sena 9-11 kg
mačkaný oves 2-2,5 kg
ječmen 1-1,5 kg
olej 0,2-0,4 litru
HORSAL TURFPOWER 0,2 kg

Tato dávka by měla být dostatečná, ale mmožné ji kdykoliv upravit podle reakce vašeho valacha.

Přeji hezký den.

30.01.2018 08:17
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní