Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

KD po úrazu hlezna

Autor: Lenka Datum: 07.02.2018 06:59
Dobrý den, potřebovala bych poradit jak upravit KD pro 6-letého valacha, který byl cca před 3/4 rokem ve velmi špatném výživovém stavu, poté došlo ke zlepšení a nyní po úraze hlezna (bez zátěže) šla váha opět dolů. Valach má neomezený přístup k senu, 24/7, nyni dekovan, 2x denně příkrmy: ráno 1/2 l NovaEqui Muscle a 6 tablet Traumeel at us vet (homeopaticka léčba kvůli úrazu), večer 1 l NovaEqui Muscle, 1/4 l extrudovaný len + sója, 20 g červené řepy (v suchém stavu), Alavis triple blend extra silný a 6 tablet Traumeel at us vet. Po dobrání homeopatik bych chtěla zařadit do KD yuccu, kurkumu, ostropestřec, šípkový prášek a slunečnice pro vyčištění hlezna od úrazu. Prosím poraďte v jakých poměrech nebo jak upravit KD aby to konikovi vyhovovalo. Vše objednávám na ANIMO centrum krmiv. Předem moc děkuji za odpověď.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Udržet dobrou kondici prakticky bez většího pohybu nebude úplně jednoduché.

Spíše bych se smířil se slabší kondicí, ale je to lepší než nadváha i vzhledem k rekonvalescenci, kterou prodělává. Až bduete moct pracovat - pravidelně s valachem chodit pod sedlem, kondice se opět postupně vylepší.

Co se týká současné krmné dávky, tak obsahuje naprosto zbytečné položky, které nemají nejmenší vliv na výživu, nebo na jeho doléčení. Mám takový dojem, že vám to poradil nějaký dobrý prodejce, který chtěl prodat své zboží.

Doporučil bych jednoduchou funkční krmnou dávku, která zajistí maximum dobře využitelných živin a nebude předražená.

Seno bez většího omezení, ale pokud máte možnost dávkovat (např. síť), nedával bych více jak 10-12 kg na den. Při vyšších dávkách má kůň plán střeva sena a "cpe se" z nudy což vede k propadaní zádového svalstva a zpomaluje trávení.
Ječmen 1-1,5 kg
HORSAL EXKLUSIV 0,15 kg - doplněk vitamínů a minerálů
HORSAL PLUS - probiotikum pro stabilizaci trávení a vyšší využití živin z krmiva

Traumeel můžete dále krmit, nemá žádný vliv z pohledu výživy.
Alavis dokrmte jen do doporučené doby podávání (obvykle 1 měsíc) a dál není potřeba.
Musli je zbytečně drahé a živinově velmi slabé, je to málo muziky za hodně peněz.
Červená řepa, kurkuma, yucca, šípkový prášek jsou pouze potravinové doplňky a kůň je nepotřebuje! Samozřejmě mu neublíží, ale efekt je nulový. Ušetřete peníze na cokoliv jiného co prospěje vašemu valachovi.

Přeji hezký den.

07.02.2018 21:13
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní