Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Základní zásady výživy koní

Musíme vždy respektovat fakt, že kůň jezvíře, které má svůj organismus "konstruován" tak, aby dokázal svým predátorům rychle utéct. Proto umí přijímat potravu po malých dávkách, ale zato po celý den i noc. Když nebudeme brát ohled na tento základní fakt, můžeme mu nadělat velké problémy. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

KD pro hříbě 10měsíců

Autor: Radka Datum: 07.02.2018 08:21
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jakou krmnou dávku byste doporučili pro 10ti měsíčního hřebečka hlavně teď na zimu,pod matkou dostával trochu ovsa a minerály,jelikož rychle rostl,kobyla má 170KVH,takže bude velký,po odstavu začal dostávat více ovsa a ječmen,min.,ale jelikož odstávčata jsou taková káčata,tak nebyl nijak tlustý,tak jsem mu začla dopřávat,má slad,řepné řízky,ječmen trochu,oves,slunečnici,len,minerálku,kvalitní seno a až nyní se trochu zakulatil,ale chtěla bych znát nějakou vyváženou dávku,kolik by měl čeho dostávat,nejradši bych jen oves,ale po něm nebude tak kulatý,velice děkuji
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Musíte se smířit s tím, že odstavená hříbata jsou samá "ruka, noha" a kulatit se začnou až se jejich růst zpomalí a začnou růst i do šířky, ne jen nahoru - což může být zhruba od 18 měsíců.

Když budete přikrmovat bílkovinná krmiva jak je uvádíte - sladový květ, slunečnici, len tak se může situace ještě zhoršit a mohlo by dojít i k poruchám růstu - poroste příliš rychle a kostra to neunese!
Řízky pro mladého koně rozhodně ne.

Bude stačit přikrmovat oves (může být i v kombinaci s ječmenem) v množství 0,3-0,5 kg a k tomu mohu doporučit HORSAL JUNGPOWER 0,05-0,1 kg/den. 

Nutné je aby měl dostatek pohybu, pokud je s ostatními koňmi, tak se budou pohybovat společně.

Celodenní ustájení na boxe je pro tak mladého koně pro jeho zdravý vývoj nevhodné  a nelze ho nahradit žádným krmivem.

Přeji hezký den.

07.02.2018 21:22
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní