Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Sestavení krmné dávky pro poníka

Autor: Romana Datum: 11.02.2018 18:12
Mám poníka 105 khv, mometálně nonstop venku s možností přístřešku. Převážně na seně. Momentálně v nižší zátěži. Sice si vystačí jen na seně, ale chci aby měl dostatek potřebných minerálů a vitamínů. Hledám krmivo bez cukrů a vysoké energie. Potřebovala bych poradit se sestrojením vyhovující krmné dávky.
Img 0676
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Děkuji za fotografii, lépe se mi pak odpovídá.

Já bych doporučil nechat vašeho poníka jen na senu, není nutné mu nic přidávat, nebylo by to dobré ani vzhledem ke kondici.

Jako naprosto vyhovující doplněk bude ideální HORSAL LECKSCHALE - je to kompletní liz, který dodá vašemu poníkovi všechny minerální látky a vitamíny ve správném poměru.
Navíc si může lízat naprosto podle své potřeby, což znamená, že někdy bude lízat oprvdu hodně, jindy si lizu téměř nevšimně.
Jen upozorňuji, že pokud nic nedostával, tak ze začátku mu dejte liz k dispozici jen na půl hodiny, pak prodlužujte na hodinu až dvě. Po 14 dnech už mu můžete liz nechat naprosto bez omezení.

Přeji hezký den.

11.02.2018 18:53

Romana Václavková

Děkuji za oprověď. Fotka je léta kdy byl trochu při těle. Má i kamennou sůl k dispozici ale moc si jí nevšímá. Chodíme hodně na dlouhé procházky v těžkém terénu proto si občas říkám jestli mu někdy něčím nepřilepšit.

11.02.2018 20:45

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Pokud by začal výrazněji hubnout, tak je možné přidat do 0,5 kg ječmene. Víc bych nedával je to zbytečné.

Sledujte kondici a jeho ochotu jít dopředu, to jsou signály pro potřebu přikrmování při větší intenzitě práce.
Jinak jak jsem psal výše, úplně stačí seno a HORSAL LECKSCHALE.

Přeji hezký den.

12.02.2018 19:58
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní