Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa sportujících koní

Sportující koně jsou všichni koně, kteří vykonávají trvale střední a těžkou práci. Do této kategorie můžeme zařadit různé druhy koňských sportů, od westernového ježdění přes parkur až po dostihy. Limitující živinou pro všechny tyto koně je dostatek energie.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

doplnění informací k dotazu z 13.2.

Autor: Ivana Datum: 15.02.2018 08:04
Doplňující informace ke koni Albion. Koník je stavbou vysoký, štíhlejší má tendenci k ztátě svaloviny přes zimu. V létě oba koně v dotazech -ráno: ječ.šrot+ slad. květ. Od 8h. do 19h. na pastvě, večer box, kde mají další dávku jako ráno+ už zmíněné vit. + každý kolečko trávy na noc,doplňky zmíněné v dotazech ( UNZI, ALBION ).Máme několik menších ohrad, které proséváme pastevním semínkem a koně po spasení ohrady dáváme do další. V zimě stejný režim, ale do boxu chodí v 17h. na noc , každý vidle sena+ teď do jádra dáváme na den 0,5 kg extr.sójového šrotu na koně. Přístup k senu mají po celý den. Přes sezónu do podzimu jezdí na několika denní vandry (za den až do 25km.). Po zimě začínají pozvolna a po té jsme venku i celý den s přestávkama na pasení.Jak udržet Albiona, aby nešel s váhou dolů. Unzi je spíš vazba, se sklonem tloustnout. Omlouvám se, jestli jsem ve špatné rubrice. Děkuji
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Odpovím vám na oba koně v jedné odpovědi. Děkuji vám za podrobný popis situace.

Je zřetelné, že každý z nich má jiné dispozici pro využití živin a také pro udržené kondice.

Je výborné, že jak je to možné jsou na pastvě, pokud by byli na pastvě i přes noc, napásli by se ještě lépe a bylo by to pro ně prospěšné.

Z vašeho popisu je jasné, že pro UNZIho je dávka dostatečná, ale ALBION je starší a jeho konstituce je jiná a má větší problém s udržením kondice. Proto bych do jeho krmné dávky zařadil kukuřici - hrubě šrotovanou nebo mačkanou.
Přepokládám, že ječný šrot, který máte není jemně šrotovaný, lepší je mačkaný, nebo hrubě šrotovaný. Koně ho dobře koušou a lépe prosliní.

Nevím jaké množství ječmene a sladového květu krmíte a  jakém poměru. Sladový květ má smysl krmit do 0,1 kg denně, více není potřeba.

Pro ALBIONa bych tedy doporučil v jádru kombinovat ječmen+kukuřici v poměru půl na půl. To by mělo jeho kondici podpořit. Nicméně pokud vypadne z práce jak píšete například po úraze, nelze jen výživou kondici dohonit.

Když budete mít ječmen mačkaný nebude tak prášit a neměl by dělat problémy ani UNZImu.

Přeji hezký den.

15.02.2018 10:03

Ivana Večerková

Děkuji moc za odpověď. Ječný šrot je hrubě sešrotovaný a před podáním se sladovým (sypkým) květem zaliju teplou vodou na hustší kaši. Mohl by jste mě prosím ještě na každého poradit dávky v kg léto, zima a při dlouhých vandrech. Jsou vhodné i vojtěškové peletky (úsušky) popř. nějaký olej a ponechat ten sójový šrot? Děkuji

15.02.2018 14:49

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Jestli mohu poradit, tak nezalívejte žádné krmivo, pokud nepotřebujete do něj schovat něco co by kůň v suchém stavu vyseparoval.
Je to pro kvalitní rozkousání to nejhorší, vlhkou kaši, stejně jako jemný šrot koně vůbec nekoušou, ale rychle polykají.
Aby netřídili stačí lehce těsně před krmením pokropit trochou (cca 0,1 litru) vodu a rukou promíchat, jemné částice přilepí na větší a koně to roztřídit nedokáží.

Dávka v létě a v zimě může být podobná, jen musíte rozlišit množstvím podle aktuální práce, kterou budou dělat.

Můj návrh je tento:

Zima:
UNZI - seno, ječmen 0,5-1 kg, 0,1 sladový květ, 0,15 HORSAL EXKLUSIV
ALBI - seno, ječmen+kukuřice 1-1,5 kg, 0,1 sladový květ, 0,15 HORSAL EXKLUSIV
nebo pokud by jste nechtěla krmiva míchat:
UNZI seno,  0,5 -1 kg HORSAL W1
ALBI - seno, 1-1,5 kg HORSAL W3

Léto:
UNZI - pastva, ječmen 1-3 kg, 0,15 HORSAL EXKLUSIV
A
LBI - pastva, ječmen+kukuřice 1-3 kg, 0,15 HORSAL EXKLUSIV
nebo pokud by jste nechtěla krmiva míchat:
UNZI seno,  1-2,5 kg HORSAL W1ALBI - seno, 1-3 kg HORSAL W1

Při delších vandrech je třeba dávat vyšší množství jádra, případně doplnit olej (stačí řepkový). Je možné postupně (návyk je důležitý) dávat až 0,3 litru denně.

Vše je třeba upravovat podle vývoje kondice, také podle toho jak budou koně dopřední, nebo naopak unavení. Podle toho je teba dávku jádra i oleje upravit.

Olej dodává dlouhodobou energii (výdrž), jádro (ječmen, kukuřice) dává energii rychlejší.

Úsušky není důvod v létě krmit, v zimě by bylo možné přidat ALBImu 0,1 kg.

Přjei hezký den.

16.02.2018 09:03

Ivana Večerková

Děkuji za rychlé odpovědi. Najedeme na to. Přejeme hodně úspěchů v životě. Albi, Unzi a Iva

16.02.2018 10:02
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní