Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu ORGANIZACE A PLÁNOVÁNÍ TRÉNINKU KONÍ

Rubrika

Výcvik pokročilého jezdce

V pokročilém výcviku je zapotřebí si nadále osvojovat prvky jezdeckého sedu a rovnováhy.  Důležité jepozvolné vžívání do myšlení jezdce, který má snahu koně vést a komunikovat s ním skrz jezdecké pobídky. Poradenství je věnováno pokročilým jezdcům bez vlastního koně navštěvující jízdárny nebo pomáhající jezdit koně jako výpomoc, ale rovněž majitelům koní pro rekreaci a sport v základním stupni výcviku "ZM - L".

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Osvaleni A1/1

Autor: Slávka Datum: 01.03.2018 22:37
Dobrý den, mam 6 ročnú A1/1 po dostihoch. Od dostihoch mi hrozne odpadla. Pravidelná práca je 2-3 krát do týždňa. Zameriavame sa momentalne na skludnenie klusu a cvalu plus práca na kruhu malom a veľkom a kavalety krok klus. A tiež prilnutie na otazi zatiaľ len v kluse. V cvale to este uplne neovladame. Len ám nejde nasvalit chrbát a krk ( ma ho jeleni). Zadok je už viac nasvaleniu. Ten tak neopadol. Raz do týždňa máme aj lonzovanie jeden týždeň len na parelke a druhý týždeň 20-25 min s chambonom. A tak by som sa chcela opýtať čo doporúčate na nasvalenie? A aký máte nazor na jazdenie so chambonom? Niektorý jazdci vravia áno niektorý nie
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Daniel Toušek

Dobrý den, 

 

děkuji za Váš dotaz, po delší době jiný, než že koně jezdec nezvládá na vyjížďkách. 

Osvalení konkrétních partií krku a zad je otázkou ne toliko množství zatěže, ale jak se kůň při práci jezdí (styl). Popisujete krk svého koně jako "jelení", což silně koresponduje se způsobem dlouhodobého ježdění v dostihové stáji hlavou obráceně a díky tomuto "stylu" rovněž trpí i bederní osvalení. Zároveň pokud je kůň v dlouhodobém stresu, nebo opakovaném, pak všechny tyto negativní vlivy rovněž se projevují na zádech. A bez zad není pohybu. 

Tím obráceným ježděním se významně osvaluje spodní část krku, nikoliv ta horní klenba, která pak umožní nárůst svaloviny na krku. Nicméně to již je zapotřebí, aby se kůň nosil na otěži "zabaleně", aniž by v tomto sebrání byl držen nebo tahán silou rukama, nebo falešně třeba na průvlečkách. Na to již je potřeba, aby kůň začal rozumět povelu poloviční zádrže. Dobrá předprůprava na to je právě lonžování na šambonu a později i na dvou lonžích. Jízdá na šambonu je možná, ale více bych si pod sedlo vybral Gogue, pokud vůbec. Samo osobě je to jen pomůcka na začátek, nikoliv na stálé pravidelné ježdění. 

Doslova nejlépe svaly rostou, když jsou zatěžovány pomalu a dlouze, plynule a uvolněně.  (třeba v klusu až 20 min, nebo v třítaktním cvalu 5 - 10min i více). Uvolněnost pak poznáte tak, že kůň nezpomaluje, nechán se vytáhnout, nemá ocas zaražený mezi půlky, ideálně pění v hubě a nerozpadá se ze cvalu do klusu.

Zádový sval pak je potřeba osvalovat protahováním. Tento sval ničím jako dlouhým cváláním nezatížíte natolik aby rostl, ale již zmíněným protahováním krku směrem dolů za stálého aktivního pohybu dopředu a to v kroku před prací a v průběhu práce v klusu a ve cvalu a po práci. Zároveň se zádový sval dobře osvaluje podsazováním koně, tedy například naučit koně naskakovat z kroku a opakovat .... a v daném cvalu cvik prodloužit a zkrátit. Sice říkáte, že ještě cval plně neovládáte, ale jdete na to dobře na kruhu a kavalety jistě také pomůžou. Ale udržet koně na kruhu je základ postupného pobírání koně pod kontrolu, je důležité si osvojit vedení na vnější otěži. 

DOPORUČENÍ: Za 2 - 3 týdny systematického lonžování 5 dní v týdnu na šambonu již by jste měla vidět první náznaky. Cílem lonžování pak není zabalený kůň, ale vytažený směrem dolů. Šambon, pokud je správně používán, je velmi dobrou pomůckou i na zjemnění huby koně. Pokud kůň nerozumí šambonu a rve se s ním nahoru, zkuste vydržet nějaký moment a propobízet se bičem v kruhovce skrz tlak na hubu, nesmí se zastavovat nebo otáčet (hrubá chyba). Až kůň třeba povolí sám, tím že už mu nic jiného nezbyde, tak se mu tlak na hubu zvolní okamžitě a opakovaně pak by inteligent měl zjistit, že povolením dolů na tlak v horní poloze se vše zlehčuje a nebolí. Dobrá průprava pro poloviční zádrže. Pod sedlem to samé vyžaduje od jezdce dobrou rovnováhu, aby uměl koni povolit a zjemnit okamžitě koněm. Protože jezdec si o přilnutí říká, ale kůň nabízí ))

Po 3 týdnech pak je dobré s koněm pracovat na jízdárně a kombinovat dny lehké a zatěžovací. Minimálně 2 - 3x týdně by měl kůń dostat práci cvalovou se zaměřením na objem. V ostatních dnech, tedy po práci pak bu'd lonžovat nebo lehká jízdárna a nebo procházka. Ve všech případech pod sedlem se učit koně jezdit na vytažení a postupně umět chodit s koněm pod v kroku kontrolou i na zahozené otěži ve volném prostoru (psychika). Koně se také hodně uklidní právě snížením hlavy.

Viděl jsem, že jste dotaz měla i na výživu. Což je moc dobré, protože výživa s tím dost souvisí. Chcete-li osvalovat, musíte zatěžovat a díky tomu i dodávat energii. Souhlasím, že oves je výbušnost, tak že třeba bez ovsa, ječmen jak Vám bylo doporučeno je výtečná věc na nabírání a je potřeba krmit dostatečně. Množství záleží na zátěži. Nicméně i bez ovsa se temperament a vyděšenec neuklidní jen tím, že něčím nekrmíte. Je potřeba hlavně pracovat na tom, aby byl kůń pravidelně a systematicky, tedy postupně zatěžován, a popisovaný jezdecký styl pak koně uklidní. Nevím o tom, že by se kůń z dostihu zklidnil jen tím, že ho něčím nekrmím. Naopak je potřeba mu dát nové podněty a změnit styl zatěžování. Avšak takový kůń vyžaduje pravidlenou práci skoro každý den. Tak že jestli pracujete 3x týdně a zbytek je kůň ve výběhu, obávám se, že to nebude stačit.

Přikládám ukázkové VIDEO 1 a VIDEO 2 a VIDEO 3 a možná ještě VIDEO 4

Zároveň doporučuji eKurz LONŽOVÁNÍ KONĚ. Je to systém, ze kterého sám vycházím a je jedinečně pojatý. Doporučuji jej zde každému, kdo má podobné problémy, neberte to jako vnucování, informace vedoucí ke korektním znalostem je lepší investice, než jeden pytel granulí )) 

Pokud máte Facebook, zde přikádám foto odkaz na problém, který řešíte: Facebook stránky Jízdárny Radonice  

Doufám, že jsem Vám pomohl a přeji hodně zdaru a trpělivosti. Taková nejzazší doba, kdy se věci začnou obracet k dobrému jsou 3 měsíce. U koní není nic ze dne na den )) 

S pozdravem 

Daniel Toušek 

Jízdárna Radonice

02.03.2018 12:13
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní