Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Základní zásady výživy koní

Musíme vždy respektovat fakt, že kůň jezvíře, které má svůj organismus "konstruován" tak, aby dokázal svým predátorům rychle utéct. Proto umí přijímat potravu po malých dávkách, ale zato po celý den i noc. Když nebudeme brát ohled na tento základní fakt, můžeme mu nadělat velké problémy. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

KD starsiho aktivniho kone

Autor: Nancy Datum: 07.03.2018 23:33
Dobry den, potrebovala bych poradit se sestavenim KD u starsi klisny. Bude ji 20 let v kvetnu, 168 kvh, cca 600 kg, pres den pastva a na noc box, drive skakala parkury zavodne, ted ma stale kondici dobrou chodi cca 3-4 v tydnu. Ma horsi zuby 2 predni uz ma pryc a trochu ji je citit z tlamy ( neco jako lidska paradontoza ) ale zatim zere vcelku dobre - kazdorocne komtrolovana zubarem. Ted dostava 0,5 energys relax, 0,5 oves, 0,5 granulovane seno ( na doporuceni zubare )soju, geloren na klouby. Rozdeleno do dvou davek, seno ve vybehu stale k dispozici pres zimu. Vypada dobre, jen lina. Tak jsem Vas chtela poprosit o radu jak spravne sestavit KD. Moc dekuji a preji hezky den. Becvarova
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Říká se, že co funguje tak raději neměnit. U vás je to podobné. Pokud je vaše klisna na současné krmné dávce v dobré kondici, tak by to nechal zhruba jako nyní.
Sojový šrot je v pořádku, granulované seno v jejím věku už má smysl - nemusí ho tolik kousat, oves můžete klidně mírně přidat, pokud se vám zdá že je línější.

Jediné co není optimální je energy relax v denní dávce jakou popisujete dostává vaše klisna (i vzhledem k věku) velmi málo všech účinných látek. Buď by jste musela dávku relaxu navýšit, ale to už není ekonomicky zajímavé, nebo použít jiné koncentranější krmivo.
Doporučil bych spíše buďto HORSAL W1, nebo HORSAL W3 - ten je pro starší koně vhodnější. Obě doplňková krmiva obsahují odpovídající množství účinných látek - vitamínů, minerálů, stopových prvků a i při denní dávce do 1 kg denně, dostane to co potřebuje.

Přeji hezký den.

 

08.03.2018 18:20
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní