Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

nervorní kůň

Autor: Iva Datum: 13.03.2018 13:58
Dobrý den, chtěla bych poradit s KD pro svého 8-mi letého A1/1. Současná KD na den: 1kg Fitmin Hobby , 1kg mačkaný ječmen + teď v dobře přelínávání 200g lněného semínka. Ale teď k problému. Posledního půl roku se u něj projevuje značný neklid, nervozita, nesoustředěnost (začalo to po absolvování hubertovy jízdy, kdy se to u něj projevilo poprvé a od té doby v tom pokračuje. Nesejde na to zda je ve společnosti jiných koní nebo sám, chování je stejné). Jdu si tedy pro radu, zda něco přidat do krmení, vyměnit, aby se tento jeho stav, alespoň snížil a neměl časem problémy s vředy apod. Děkuji moc za odpověď hezký zbytek dne
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Nevím v jaké kondici je váš kůň. Podle dávky, kterou popisujete by nervozita neměla být tak výrazná. Nicméně je možné, že i tam může být chyba.

Zkusil bych nejdříve snížit celkovou dávku jádra. Ovšem krmit Fitmin Hobby méně než 1 kg nemá význam ze strany dotace účinných látek.

Proto bych spíše doporučil přejít na denní krmnou dávku:

dostatek sena 6-8 kg
ječmen 0,5 kg
HORSAL W1 0,5 kg
AKTIMAG TOP 0,05-0,1 kg

Na této dávce by se měl více zklidnit, AKTIMAG je organický hořčík, který koně zklidní, ale pořád je normálně vnímavý.

Pokud by hubnul je možné zvýšit dávku obou jadrných krmiv.

Přeji hezký den.

15.03.2018 18:16

Iva

Dobrý den, KD jsme upravili tak uvidíme. Ještě bych se chtěla zeptat na Váš názor na krmení koně po ježdění(ne hned, co ho vrátím do boxu, ale tak za půl hodinky potom). Zajímá mě co je tak nejvhodnější jesli bílkovina, vláknina,... a množství. Děkuji

28.04.2018 12:40

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Vždy je lepší nabídnout koni po práci nejdříve objemné krmivo - seno - množství podle četnosti krmení, pokud krmíte 2x denně, tak polovinu. Potom můžete nakrmit jádrnou část krmné dávky.

Důležité je celkové množství jádra, pokud je to větší množství - více jak 2 kg na jedno krmení, tak by měla být puaza mezi objemným krmivem a jadrných minimálně půl hodiny.
Také je potřeba nechat koni na sežrání jádra klid, ideálně hodinu po nakrmení s koněm nic nedělat, během vlastního příjmu krmiva koně zbytečně nerušit (číštění apod.).

Přeji hezký den.

 

30.04.2018 07:13

Iva

Dobrý den, nastavili jsme dávku jak jste doporučil 0,5kg ječmen + 0,5kg granuli W1. Opravdu došlo ke změně , konik se zklidnil, ale posledni dobou nás trápí otoky nohou. Pohybem ve vyběhu či pod sedlem zmizí. Ustajeno máme na noc box přes den výběh.

01.07.2018 13:54

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Jsem rád, že se koník zklidnil. Otékání nohou je důsledek stání v boxu. U některých koní se to objevuje, tak jak popisujete, vždy se po chvilce pohybu ztratí.

Mírný přebytek bílkovin v krmné dávce způsobuje vznik vodnatého otoku, většinou zadních končetin. Bylo by možné snížit na polovinu něco ječmen, ale je třeba vykoušet, aby nebyl koník až moc líný - což by ve vašem případě asi nemělo nastat.

Napište jestli tato úprava pomohla.

Přeji hezký den. 

01.07.2018 17:48

Iva

Dobry den, uprava nam pomohla. Prodelali jsme močovou koliku takže jsem musela ubrat obojiho. Teď jsme na stejné dávce, ale diky tomuto problému lehce pohubl. Ječmen jsem mu nechala na 0,25 a granule jsemjsem zvýšila na 0,75 - může to tak být? A ještě bych se chtěla zeptat, podzim se blíží a zařazujeme lněné semínko v dávce 0,15 nebo je ještě brzo? Děkuji za odpovědi

30.08.2018 15:26

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Jsem rád, že upravené dávka funguje k vaši spokojenosti. Poměr mezi ječmenem a W1 je možné nechat jak píšete. Jak je to s otoky zadních nohou, ještě se objevují?

Koně už věděli že přijde ochlazení, tak začali pomalu přelínávat už polovině srpna. Klasické zimní přelínávání by mělo dorazit později. Nechal bych plnou dávku lněného semínka až na konec září. Nicméně váš koník nemá přístup na pastvu, takže 0,1 kg lněného semínka nevadí ani nyní, můžete ho klidně přidávat.

Přeji hezký den.

31.08.2018 08:41

Iva

Dobrý den, otoky se neobjevily, přesto jsem ječmen vyřadila s ochlazením přišla energie sama a davam jen granule w1 0,75kg + 150g lneneho semínka a jsme spokojeni oba. (Přikládám i fotografii aktuálního stavu). Čeho jsme si však všimli posledni dobou, že večer když se zavre na box k senu tak žere normálně a z ničeho nic přestane, otočí se od něj a stoji . Rano když přijdu je seno vsechno sezrano. Chodi do vybehu bez trávy s přístupem k senu, je možné že by se dostatečně nažral ve výběhu a na boxe už nechtěl? Dříve to nedělal.

Img 20181107 134652
11.11.2018 13:26

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Vaše domněnka je správná. Je to trochu vidět i na bříšku. Plnivost sena a pastvy je rozdílná. Když se celý den může nacpávat senem, tak se trávicí trakt (střeva) naplní a mechanicky je nasycený.
Taže dostane signál - už jsem plný. Tak si chvilku odpočine a když se potrava trochu zpracuje a posune dál, zase se do toho zase pustí. :-)

Takže si s tím nedělejte starost a uživejte si společné chvíle.

Přeji hezký den.

12.11.2018 17:21

Iva

Dobry den, podavani elektrolytu v létě byxh řekla, že i pomohlo. Trvalo skoro 14 dni než se je naučil žrát, ale povedlo se. Pocení se zmírnilo, reakce na hmyz o něco lepší taky bylo. Jak je to s elektrolyty v zimě? Nepracuje moc ale je zpocený trochu víc než bych čekala (2 odpocovačky pomale nestačí). Konika ven nedekuji a rada bych se vyhla i oholení. Je možné je podavar i v zimě s tim že by to zmírnilo i pocení? Děkuji za odpověď Hezký den

26.11.2019 15:05

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Elektrolyt je možné podávat i v zimě, takto preventivně to ničemu nevadí. Je tento koník nervózní, řekla by jste, že se potí spíše z nervozity?

Pokud ano, přidal bych ještě k Elektrolytu Aktimag Top, to je organicky vázaný hořčík, který pomáhá ke zklidnění nervozity, dávka je podle hmotnosti koně, cca 50 g/den.

Když nebude nervózní,tak by se neměl tolik potit.

Přej hezký den.

 

26.11.2019 18:27

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Když to shrnu, tak jsme se dostali postupně tam kde jsme chtěli být, z nervozního lekavého koníka jsme postupně "udělali" skoro flegmatika :-)

Nyní tedy až moc klidného. Aby se trochu rozpohyboval, tak bych nejdříve přidal 0,5 kg W1. Když se jeho živost do zhruba 14 nezmění přidejte do 0,5 kg ječmene. To už by mělo stačit.
Pokud ani v tom případě ne, vyměníme W1 za Run.

Přeji vám hezký den.

07.03.2019 18:26

Iva

Dobrý den, konik nam přepnul na usporny rezim. Je tlačivějši, moc se mu nechce. Krmim 1kg W1 a lnene seminko. Uvažovala jsem přidat ječmen pro energii, ale momentálně chodi na výběh jen dopoledne zbytek dne stoji na boxe (pokud nejde pracovat) ale rada bych se vyhla otokum nohou, tak přidat granule, nebo je vyměnit za jiný typ? Děkuji za odpověď Hezký den

07.03.2019 07:54

Iva

Dobry den, chtela bych se zeptat co se da delar ohledne vyzivy u lehciho muchare. Konik je kolikrat obsypany mouchami tudiz nervozni. Ma po sobe i nejspíš bodance. Drive jsme davali alespoň masku do vybehu, ale kun byl pod ni strašně zpoceny, dala jsem mu ohlavku s trasnemi ale efekt skoro nulovy a zpoceny byl i pod tou ohlavkou. Jeden z problemu je ze ve vybehu nemaji moc stinu tak jsou skoro cely den na slunicku - bohužel. Prestala jsem masku atd. davat , bojim se prehrati. Pročetla jsem předchozí diskuze ohledně koní muchařů, kde doporučujete elektrolyt. Nemám vůbec zkušenost jak se to krmi, kolik a kdy - rano večer?. Aby nedošlo k předávkování, pokud je to vůbec možné. Aktuální KD: Rano : 0,25kg w1 + 0,25kg jecmene, 0,1kg lneneho seminka (nemame pastvu) Večer : 0,25kg w1 + 0,25kg jecmene + biotin (spatna kvalita kopyt, hrivy a ocasu) + po ježdění za odměnu hrst w1 a nejaka ta mrkev Zátěž: lehka 6x v tydnu práce Děkuji za odpověď

25.08.2019 06:28

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Četla jste správně. V lehčích případech Elektrolyt výrazně pomáhá. Je dobré ho přidávat do krmení podle vašeho režimu. Ve vašem případě tedy dvakrát denně..

Dávka na velkého koně je cca 0,1-0,15 kg/den. Předávkování nehrozí, látky které obsahuje jsou přirozenou součástí těla a buď se využijí nebo vyloučí.

Zkuste tedy začít Elektrolyt a po 14 dnech se ozvěte jak se situace vyvíjí.

Přeji hezký den.

25.08.2019 17:50
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní