Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Základní zásady výživy koní

Musíme vždy respektovat fakt, že kůň jezvíře, které má svůj organismus "konstruován" tak, aby dokázal svým predátorům rychle utéct. Proto umí přijímat potravu po malých dávkách, ale zato po celý den i noc. Když nebudeme brát ohled na tento základní fakt, můžeme mu nadělat velké problémy. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

shetland klisna 18 let (momentálně průjem)

Autor: Markéta Datum: 31.03.2018 16:30
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak postupovat u poničky. Řešíme průjem, s pony nejsem denně v kontaktu,žije pastevně ještě s jedním poníčkem minihorse vypásají nonstop příkop u potoka. Hodně zhubla,přes ještě zimní srst nejde vidět podvýživenost jen po hmatu,otázka je čím ji krmit?je na rašící trávě, které dává přednost před senem,vodu mají. Průjem byl vodnatý. Ted je zavřená. Vím,že může být dehydrovaná a vím,že mohla přijít o živiny. Jak to řešit? předem děkuji. Markéta
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Nejlépe bude nechat ji vyšetřit veterinářem. Může jít i o napadení cizopasníky.

Co můžeme udělat hned je použít probiotikum HORSAL Plus, zamíchat do hrstky jádra (oves, ječmen). Vzhledem k jejímu plemeni, by neměl být problém ji dostat do kondice na dobrém objemném krmivu - seno, pastva. Pro rychlejší nápravu kondice budeme muset na krátký čas - 1-2 měsíce přikrmovat malým množstvím jádra.

Dokud se situace nevyřeší, tak ji na trávu na nepouštějte, nebo jen na tu dobu, kdy u ní budete, aby jste měla kontrolu co vlastně žere. Nová rašící tráva je příliš plná živin a i to může mít špatný vliv na její trávení.

Napište mi až budete mít vyšetření od veterináře, případně jak se situace vyvíjí, můžeme nastavit krmnou dávku optimálně.

Přeji hezký den.

31.03.2018 18:33
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní