Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Starší kobyla občasně požírá trus

Autor: Martina Datum: 12.04.2018 07:38
Dobrý den, jdu sem s dotazem, na podzim přesněji 1.11.2017 jsem si dovezla starou hubenou a nemocnou kobylu, přesněji 21 let, teplokrevná, zadní nohu oteklou po neléčeném podlomu, v době kdy jsem ji přivezla zálečoval se náběh na zápal plic, hubená, několik let neočkovaná, odčervovaná 1x ročně.. Měla být odvezena na jatka... majitel se již nedokázal postarat. Nohu jsme zaléčili, zápal plic též, bez následků, až byla vyléčena, naočkovali jsme, a odčervili přípravkem Equest, rozbor trusu nyní čistý. Začala nabírat až v druhé polovině ledna, nyní má udělané zuby, krásně se srovnala, začíná dobírat i svalovou hmotu... Když už se mi zdá, že je vše na dobré cestě, vidím, že kobyla požírá trus... Čím to může být ? Napadlo mě, že po celé té léčbě, se možná snaží dostat nějaké bakterie do těla do žaludku ? Pravidelně nyní již 1x denně přikrmována, ustájení formou 24/7 seno nonstop.. složení dávky: lněné semeno extr., slunečnic. semeno, řepné řízky, sladový květ, hobby granule od zn. cerea, pšen.klíčky, mačkaná kukuřice, vojtěškové granule, máčený oves a základní vitamíny a minerály od Mikrop, a na klouby Collagen od firmy Dromy. Kobylka má hezkou lesklou srst, krásně začala přelínávat, přibírá, nabírá pomalu i svalovou hmotu.. kopyta pružná, nekulhá, je veselá, do stáda se krásně zařadila... ...ale požírá trus... čerstvej, starší nikoliv. Proč to dělá, a co udělat, aby to nepojídala.. ? děkuji, s pozdravem Svobodová Martina
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Kaprofagie je příznakem změny poměrů ve složení mikroflóry ve střevech, nebo nedostatku potravy - hladu.

Hlad můžeme ve vašem případě vyloučit, ale klisnu jste dostali že špatných podmínek do dobrých, dáváte ji všechno co můžete. Tedy se bude jednat o dysbiózu, nerovnovážný poměr důležitých bakteriálních kmenů ve střevě slepém a tlustém.

Určitě bych upravil krmnou dávku, obsahuje aktuálně naprosto nevhodná krmiva, která jsou spíše plnidlem trávicího traktu a rozhodně nejsou přínosem.
Vyřaďte z krmné dávky řepné řízky a dávku sladového květu nastavte na max. 0,15 kg/den (možná krmíte toto množství, nevím).
Neznám přesné složení hobby granulí od CEREA, ale jsem našel na internetu, raději bych je nepoužíval, nejsou přínosem pro staršího koně. Obahují hodně špatně stravitelných surovin. Na prvém místě mají vojtěškové úsušky - ty jsou pro starší koně obtížně stravitelné.
Oves nenamáčejte, koně mají tendenci potravu rychle polykat a neprosliní ji. Pokud práší, tak stačí lehce pokropit vodou před krmením.
Postupně by se měla situace upravit a kaprofagie zmizí, ale může to trvat několik měsíců.
Co se týká základních minerálů od Mikrop, tak tento doplněk sice nestojí mnoho peněz, ale obsah živin je zanedbatelný, koni to mnoho nepřináší :-(

Co by celou situaci urychlilo, je na 2-3 měsíce nasadit HORSAL PLUS, to jsou bakterie mléčného kvašení, které poměrně urpaví poměry ve střevech a klisna bude v pořádku a v pohodě.

Přeji vám hezký den.

 

12.04.2018 19:58
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní