Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Nervózní A1/1

Autor: Kamila Datum: 20.04.2018 19:34
Dobrý večer, mám drobného (cca 400kg) 9letého valacha plemene Anglický plnokrevník. Máme problém s jeho nervozitou od května po říjen (takže jakmile vylezou teploty nad 20°C), bohužel nám valach i muchaří. Pracuje 4-5x týdně (mírná -střední zátěž) Doteď dostával 3kg ječmene, 1kg vojtěškových pelet, 100g lneneho ex. Seminka a vitaminy aktimag top. A celodenní přístup k senu ( s pastvou začínáme tento tyden) Momentálně však máme možnost sponzorského daru v podobě pytlů s rýžovými otrubami a konopných výlisků. Můžete mi prosím poradit zda je to vhodné krmivo pro typ tohoto koně a jestli ano, můžete mi poradit krmnou dávku? Předem děkuji za odpověď.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Dávka, kterou nyní máte, má zbytečně vysoký obsah bílkovin, což může způsobovat problémy s muchařením. Koně se přebytku bílkovin dokáží zbavit nejvíce potem a močí. Problém je, že obě "substance" jsou lákavé pro hmyz.
Kůň který se více potí a močí, bývá více obtěžován hmyzem, což mu vadí, je nervozní a o to více se potí a tak se roztáčí spirála víc a víc.

Píšete, že máte k dispozici jako dar rýži a konopí. Použít je možné obojí, ale jen jako příkrm.

Upravil bych krmnou dávku takto:

seno, pastva podle možností bez velkého omezení až bude navyklý
ječmen 1-2 kg
rýžové otruby 0,5 kg
konopné výlisky 0,2 kg až bude plná pastva tak nekrmit
HORSAL EXKLUSIV 0,1 kg

Vojtěšku nepoužívejte vůbec u dospělých koní je zbytečné, dá se říci že i škodlivá - vytváří zbytečný přebytek bílkovin.
Lněné semínko dokrmte do začátku plné pastvy, pak už nemá smysl, daleko více a v lepších poměrech jsou omega-3 i omega-6 mastné kyseliny v mladé pastvě.
Aktimag můžete krmit, kdyby byl ještě moc nervózní, ale jsem přesvědčen, že jeho nervozita nebyla přímo spojená s povahou, ale s reakcí na přebytek bílkovin v krmné dávce.

Přeji hezký den.

21.04.2018 12:32
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní