Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu ORGANIZACE A PLÁNOVÁNÍ TRÉNINKU KONÍ

Rubrika

Výcvik jezdce začátečníka

Cílem výcviku je pomoci začátečníkům v momentě, kdy zjišťují, že jízda na koni není tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát. Poradenství zaměřené na jezdecké začátky vysvětluje, jak začít a na co se v první řadě zaměřit. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Cval

Autor: Natálie Datum: 12.05.2018 15:48
Dobrý den, Mám dotaz, tedy spíše prosím o radu. Nedaří se mi udržet pravidelný kmih u koně. Pobídnu, ale za chvíli z toho "vypadne", ztrácíme cval a koník se natahuje (rozpadá). Pohyb je pak nepravidelný a já se vše snažím zbytečně dohnat tělem a rukou. Vůbec to nevypadá pěkně. V parkuru nechci, aby se můj čtyřnohý přítel namáhal, už jen kvůli mé hlouposti. Chodíme parkury do metru, výš zatím ne, až bude cval. Holeň mám velmi slabou, jsem poměrně vysoká a tělo občas přepadává dopředu. :( Předem děkuji za odpověď. Hezký den, Natálie.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Daniel Toušek

Dobrý den, 

omlouvám se za pozdní odpověď. 

Plynulý pohyb s koněm je zásadní pro uvolnění a "nastartování" koně pro výkon. Proto se zkuste soustředit na plynulý pohyb již v kroku a především v klusu. A tempo určuje jezdec, tak že nemůžete zcela bez vlastního přičinění čekat na koně, že bude chodit sám od sebe plynule. Nicméně je zásadní, aby jste v koni probouzela OCHOTU jít dopředu, tedy mu v nčem nevadit. (Sed tuhý, ruka tupá a silné pobízení). A to proto, že kůň je při pohybu s jezdcem zatížen váhou, která v pokročilém jezdectví neomezuje ale jde tzv. s pohybem. Tedy pokud se necítíte v zásadě v jedné rovnováze (sama musíte cítít, zda koni nevadíte) pak je možné vyžadovat i plynulé tempo. Dále je třeba, aby veškerý pohyb vycházel od holeně a reakce koně na pobídky holení. Síla je v zásadě vhodný prvek, ale je třeba s ní umět zacházet. Tedy že silově ježděný kůň se stává závislým na pobídkách a pak to dopadne tak, že "když nepobídnu, tak se kůň zastaví a proto pobízí jezdec silněji a neustále" ... Jezdec prostě nesmí upadnout do stavu, že mu tupost koně rozhazuje sed. Sed je už rozhozen v momentě, kdy bud musíte tlačit nebo se jezdí patama nahoře ... 

Ujistěte se, že Vám kůň reaguje na holeně v kroku a klusu a jste schopná každou pobídkou, i třeba silovější, ale přesto docílit pokaždé reakce koně. Za nereakci se prostě trestá !!. Na každou reakci pak reagujte povolením a zpasivněním, jeďte pár kroků ze setrvačnosti (2-3) a pobídněte zase včas dříve, než kůň zpomalí. Když Vám kůň zpomaluje, jste sama pomalá ... pobízíte pozdě, je třeba přijít zavčas s pobídkou, ale držet se principu, že každý krok (cvalový skok) se nesmí pobízet. 

 

Ve cvalu už vůbec nepobízet do rytmu cvalového skoku. Nicméně ve cvalu je potřeba být součástí koně jako celku. Proto doporučuji nejdříve jezdit koně v lehkém sedu a "ujezdit" jej bez pobízení sedem a sed jako takový upevňuje prošlápnutá pata. Když je pata nahoře, jezdec nevymluví, že má problém s rovnováhou. Do toho pak by měl jít kůň ve stálém a pružném kontaktu s otěží. Koně se rozpadají na volné až zahozené otěži. 

VIDEO ukázka.  

Hodně zdaru přeji 

Toušek 

Jízdárna Radonice 

23.05.2018 19:57
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní