Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa sportujících koní

Sportující koně jsou všichni koně, kteří vykonávají trvale střední a těžkou práci. Do této kategorie můžeme zařadit různé druhy koňských sportů, od westernového ježdění přes parkur až po dostihy. Limitující živinou pro všechny tyto koně je dostatek energie.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

jak znechutit mého koníka otravnému hmyzu?

Autor: Valerie Datum: 14.05.2018 18:42
Dobrý den, Mám dotaz ohledně výživy ohledně mého koníka, Loosa/Čt. Od nového roku jsme se rozhodli pro jeho neobvyklí talent rychlého učení, zařadit koníka do sportovního tréninku. Jezdíme 4x týdně, koník chodí ráno do venkovního výběhu s přístupem k senu, ke kterému se zrovna nežene, 3x denně mícháme řízky s vitamíny pro podporu svaloviny. Koník nám pěkně nabírá svaly a podává skvělé výkony, ale máme problém se štípanci, na které má opravdu výraznou reakci. Už jsem kromě repelentů a mastiček zkoušela spoustu šamponů a nic. Dostala jsem doporučení, zeptat se na nějakou výživu, nebo speciální vitamíny, a tak se ptám tady, nemáte nějaké doporučení?
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Pokusím se vám poradit.

Hned na začátek bych rád poznamenal, že neexistuje žádné krmivo, které vám vytvoří svalovinu, to může jen pravodelná práce, která se na vašem koníkovi projevuje a to je dobře.
Ani žádné speciální vitamíny nezabezpečí samotnou tvorbu svaloviny, jde bohužel spíše o hloupý reklamní trik některých prodejců krmiv.

Rozhodně bych z krmné dávky vyřadil řepné řízky, mohou mít vliv na vyšší úroveň pocení vašeho koníka a proto se stává pro hmyz atraktivní. Místo řízků stačí použít ječmen (hrubě šrotovaný nebo mačkaný) a množství ječmene podle jeho reakce, odhadoval bych ze začátku dávku 1-1,5 kg/den.

Váš koník také může být na hmyz alergický, což by odpovídalo reakci na štípance.

Z pohledu výživy je možné reagovat úpravou dávky tak, aby nebyl překrmován, jak jsem psal výše.
Další možností je krmit preventivně čistý elektrolyt - bez přídavku cukrů. Mohu doporučit HORSAL ELEKTROLYTE, do krmné dávky v množství 0,15 kg denně. Funguje v mnoha případech, ale pokud je váš kůň opravdu na hmyz alergický, nelze to řešit jinak, než dekováním, případně veterinárně.

Přeji hezký den.

 

14.05.2018 19:23
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní