Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu PŘÍPRAVA K LICENCI JEZDCE - ZZVJ

Rubrika

Výcvik jezdce začátečníka

Cílem výcviku je pomoci začátečníkům v momentě, kdy zjišťují, že jízda na koni není tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát. Poradenství zaměřené na jezdecké začátky vysvětluje, jak začít a na co se v první řadě zaměřit. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Výchova mladého koně

Autor: Zdeňka Datum: 23.05.2018 16:46
Dobrý den,mám klisnu 3 roky,před necelými 2 týdny obsedlá,bez problémů jen okamžitě přehodila jazyk takže ho měla pod jazykem-přitáhly se lícnice,aby se tomu zamezilo,jenže nastal problém s nauzděním-odmítala že to bylo o zranění,/nic se nědělo násilně!/,takže na lonž a když byla unavenější šlo to bez problémů,pak dá se říct totéž nastalo se sundaváním,jak jsem vzala uzdečnu za ušima a chtěla jemně sundat,nastalo to samé,kobča je Warlander,jinak neskutečný mazel,učenlivá,hodná,takže se chci zeptat/víc hlav víc ví/,jestli není zakopaný pes v tom přitaženém udidle.Koně nemám prvního-nikdy se mi podobné věci nestaly a všechny koně jsem měla už od odstávčat-tak prosím poradíte mi?s pozdravem a díky Zdeňka
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Daniel Toušek

Dobrý den,

děkuji za rady,dnes jsem na ní šla s malou lstí,nejdřív jsem jí dala normální ohlávku-jinak mívá provázkovou,ale že se přetahuje tak jsem byla zvědavá co bude-jistě,brala to jako uzdu a už začala dělat blbosti-moc jsem jí nedal šanci a střídavě chleba,hlazení za ušima a povídání jsem to dala jak s uzdou tak ohlávkou-a dřív tu ohlávku měla pořád-fakt nechápu co se stalo,tohle je záhada.Zítra to udělám zas a doufám,že to brzy pochopí že jí nikdo nechce ublížit.Vám moc děkuji,je super se s někým poradit,jak jsem psala koně mám mnoho let a vždycky jsem je vychovala ve spolehlivé parťáky,já nad vším přemýšlím a dokud vše není OK nedám si pokoj.Mějte se krásně a přeji jen to nejlepší a radost z práce kterou děláte,

s pozdravem Honková

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Děkuji za poděkování. Podle všeho si umíte sama poradit a to je více než dobré. Jinak jste jedna z mála, která reaguje zpětně a ještě poděkuje za názor. 

S pozdravem 

Toušek 

24.05.2018 19:31

Ing. Daniel Toušek

Dobrý den, 

jistě že je na místě přitáhnout uditlo, ale tak o jednu dírku, nedostat se do opačného extrému. Vše co se týká uždění není dobré dělat přehnaně "pomalu". Třeba při nauždění je třeba najít takový grif, aby koníkovi se nelámali uši nebo příliš dlouho trvalo jej nauzdit. Proto před tím je dobré si udělat větší mezeru mezi čelenkou a nátylníkem, tedy prostor na uši aby to šlo "šup šup" )) a to samé při oduždění. Čapnout a rychle sudnat, koník se ani nevzpamatuje a nemusí řešit jestli mu to vadí. ... K tomu uzdím nikoliv obě uši najednou, ale nejprve vnitřní a poté vnější. S tím jak se nasazují obě najednou se právě často docílí lámání uší a u remonty zesílené nevole.

S jazykem přes udidlo dobře funguje patkové udidlo. Stačí párkrát a u učenlivého koně se to vše rychle odstraní. Nebo prostě si všimnout, kdy nastává ten moment přetahování jazyka a nechtít po koni více než je v daný moment ochoten tolerovat. Možná na pár lekcí dát koni podbradní řemínek, leč hodně lidí v dnešní době to odsuzuje. Také nedotahovat nánosník moc na fest. Samozřejmě že nemusíte hned volit jiné udidlo, ale pozorujte a třeba koníkovi při uždění udidlo nechte, ať si jej vezme sám. Na tohle je třeba mít naopak času dost.  Bez pomocí palcem mezi zuby.

Jinak mě ještě napadá koně nauzdit a nechat nauzděného (jen se stihlovým udidlem) samotného v boxe nebo malém výběhu ... pod dozorem. Aby si zvykl na předmět v hubě. Sám zde obsedám ročky a než dojde na udidlo, tak musí koně být schopní být lonžováni bez udidla na povely tělem a hlasem a pak na ohlávce. Až si zvykne s důvěrou na člověka a jeho manipulaci, pak teprve zkouším nauzdit a první týden chodí nauždění jen v kolotoči. ... viz. Lonžování koně.

Prostě kde je problém, tam je třeba učinit pár kroků zpět. A mít "pod čepící" a přemýšlet o dva kroky dál, než koník.

S pozdravem

Daniel Toušek

Jízdárna Radonice  

23.05.2018 20:19
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní