Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Základní zásady výživy koní

Musíme vždy respektovat fakt, že kůň jezvíře, které má svůj organismus "konstruován" tak, aby dokázal svým predátorům rychle utéct. Proto umí přijímat potravu po malých dávkách, ale zato po celý den i noc. Když nebudeme brát ohled na tento základní fakt, můžeme mu nadělat velké problémy. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Hucul x pony - jak zhubnout a nasvalit

Autor: Aneta Datum: 08.07.2018 09:40
Dobrý den, koupila jsem ponyhuculku, 130 cm kvh, 23 let. Chci se zeptat, jak jí nastavit krmení, aby zhubla a jak ji nasvalit. Je starší, ale pořád celkem akční, chci ji jezdit rekreačně cca 1-2x týdně. Jelikož je starší, nevím, jak ji správně krmit a pohybovat, když je obézní. Pomůže lonž nebo spíše procházky? Pár měsíců nic nedělala. U paní byla 24 hod na trávě, u nás je dáváme na půl dne do výběhu bez trávy s trochou sena. Také je stále velmi chlupatá, s čím ji můžu míchat lněné semínko a vitamíny? Mám vojtěšku s řepné řízky. Moc děkuji za odpovědi.
Img 20180703 wa0001
Diskuze v rámci dotazu

Aneta Beznosková

Dobrý den, moc děkuji, vzhledem k tomu, že dlouho nic nedělala a je ji 23 let, je možné jezdit i více? Ještě se zeptám k té obezitě, nemám zatím jiné foto než přijede, ale veterinář říkal, že když koni lezou žebra a páteř, a přitom má velké břicho, nemusí to znamenat, že je tlustá, že někteří koně břicho větší mají vlivem stravy, ale přitom podle žeber a páteře lze na stupnici 1-9 určit, jak moc je kůň vlastně tlustý. Horsal zakoupím, můžu ho dávat i širší mini poničce? Děkuji za doplnění, nevím jak moc můžu takto "starého" koně honit s tou váhou, aby to klouby snesly :-) Hezký den.

Img 20180629 175754
08.07.2018 17:57

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Prvně k nasvalení, to je možné jen pohybem, pokud možno pravidelným a dlouhodobým. Píšete, že budete jezdit 1-2 x týdně. Lepší by bylo samozřejmě častěji, ale to je na vašich možnostech.
Vůbec by ji neměly vadit dlouhé procházky - alespoň dvě hodiny, v různých chodech (střídat klus, cval, krok).

Dlouhé chlupy v současnosti nejsou dobré, zanmená to že jí něco scházelo. Pravděpodobně se to srovná po dalším přelínání, nicméně je potřeba doplnit kvalitní minerálněvitamínové krmivo, které má správné poměry mezi účinnými látkami. Mohu doporučit HORSAL EXKLUSIV, nebo jednodušší pro volný příjem kompletní liz HORSAL LECKSCHALE.

Preferoval bych zmíněný kompletní liz, protože má výrazně vyšší kondici, tak bych raději nepřikrmoval nic a minerální doplněk musíme zamíchávat do nějakého krmiva. Rozhodně ne vojtěšku ani řízky, nemá to smysl ani jedno není pro vaši kobylku vhodným doplňkem. Podle popisu a jejího typu nebude příkrm zřejmě potřebovat vůbec, bude dobře živa z dobrého sena. Jen kdyby jste začala hodně jezdit, tak by se mohlo uvažovat o příkrmu 0,25 kg ječmene.
Lněné semínko můžete krmit nyní, ale nebude mít žádný velký efekt, spíše bych ho nechal až na podzimní přelínávání. Právě v období línání má největší efekt.

Přeji vám hezký den.

 

08.07.2018 16:50

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

DObrý den.

Na té první fotce není vidět, že by jí vyslověně lezla páteř. Spíše je kulatá celkově.

23 let není pro pony žádný zásadní věk. Je možné je v rozumné míře využívat - 3-4 x týdně jim nejak neublíží.

Pokud má kůň jen velké a jinak je vyhublý, je to příjmem velkého množství "prázdného" krmiva - mizerného sena, příliš staré pastvy apod.

Nicméně podle fotky to nevypadá na váš případ.

Liz může přijímat jakýkoliv kůň, je to určeno speciálně pro ně. Sami si regulují množství, podle toho kolik aktuálně potřebují.

Přeji hezký den.

08.07.2018 19:08

Aneta Beznosková

Moc děkuji, jen jsem zapomněla poslední upřesnění, mám 50 kg, ale to by snad pro toto plemeno se silnýma nohama nemusel být problém že? Hezký večer.

08.07.2018 19:33

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Určitě vaše váha problém nebude, to je pro ně jako nic.

08.07.2018 21:00
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní