Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Základní zásady výživy koní

Musíme vždy respektovat fakt, že kůň jezvíře, které má svůj organismus "konstruován" tak, aby dokázal svým predátorům rychle utéct. Proto umí přijímat potravu po malých dávkách, ale zato po celý den i noc. Když nebudeme brát ohled na tento základní fakt, můžeme mu nadělat velké problémy. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Senné břicho nebo ne?

Autor: Aneta Datum: 24.07.2018 19:28
Dobrý den, nedávno jsem Vám psala ohledně výživy huculky. O víkendu mi ji konečně dovezli a vyfotila jsem ji. Byla v režimu 24/7 na pastvě v podhůří, a má vypouklé břicho, ale leze jí páteř, kohoutek i kosti na zádi. Podle výživových pravidel by se mohlo jednat o senné břicho a ne obezitu. Páteř ji velmi lehce nahmatám. Posílám aktuální fotku a prosím o Váš názor, zda je opravdu tlustá. Nerada bych ji držela zkrátka, když všude píšou, že pokud koni takto lezou kosti, a jinde tuk nevylézá než jen na břichu. Potřebuji, aby nasvalila (má 23 let, 130 cm) Děkuji za vysvětlení :-)
Img 20180724 164728
Diskuze v rámci dotazu

Aneta Beznosková

Dobrý den, můžu Vás ještě otravovat? Dozvěděla jsem se od její první majitelky, že kobyla měla zlomeninu bodcove kosti na zadní noze, že ji prý poslala dál jako společníka, do té doby byla využívána k orání pole. Rtg jsme dělali jen na té bouli vepředu. Kobylka nekulhá, na vycházce chodí rychle, asi zvyklá z tahu. Na lonzi to nesnáší, tak to asi vynechám. Myslíte, že i po tom úrazu, když nekulhá, je možné ji rekreačně jezdit? Děkuji za poslední odpověď.

31.07.2018 17:04

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Určitě můžete na kobylce jezdit. Limitem bude jen její reakce, kdyby začala kulhat musela by jste práci omezit.
Na lonži musí zatěžovat více vnitřní končetiny a může to být spojené i s bývalým úrazem, není to vůbec nutné tuto aktivitu provozovat.

Nebojte se toho a užívejte si společného pohybu v terénu :-)

Přeji hezký den.

31.07.2018 20:17

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Není to zase tak hrozné, jak jsem se nejdříve obával. Nevím jak velká byla pastvina, kde byla, ale zřejmě nebyla moc výživná. Na druhou stranu, pokud je tento typ koně na velmi dobré pastvě, může mít komplikace se zchvácením.

Tlustá není, jen je hodně žravá, což je u těchto koní běžné. Seno dávkujte, nenechávejte jí ho úplně bez omezení - bude se jen cpát a břicho se nezmenší.

Důležité je, jak jsme si psali dříve, začít s ní pravidelně pracovat, žádné velké zátěže, ale postupně delší procházky. Tak se začnou rozvíjet svalové partie na zádech a zádi a po cca půl roce by měl být vidět výsledek.
Samozřejmě pozitivní vývoj bude vidět i dříve, ale abychommohl říci, že vypadá jinak, to je na delší dobu.

Platí mé předchozí doporučení dát ji HORSAL LECKSCHALE, vezme si co bude potřebovat. Zatím bych jiný příkrm nedával, jen kdyby se jevila jako líná při práci pod sedlem.

Přeji hezký den.

Přeji hezký den.

25.07.2018 12:51

Aneta Beznosková

Děkuji moc za odpověď, liz už mám objednaný, ještě prosím o doplnění, procházky můžou být i pod sedlem, Nebo raději bez sedla? Co lonzovani na chambonu? Dnes jí veterinář dělal rtg, má na práve přední noze bouli - prý karpální "cosi" (nevím už název) , je to od mala po úraze, prý by jí to nemělo vadit - myslíte si to také? A poslední, nemáte nějaký tip jak ji odnaučit chnapani a zadoneni pamlsků? Používám mrkev alespoň na protahování, ale pak mě pořád sacuje. Děkuji, přeji hezký den.

Img 20180725 191016
25.07.2018 17:10

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Jestli je kobylka zvyklá na sedlo, tak určitě pod sedlem. Lonžování můžete, ale není to nutné. Dlouhé procházky (postupně prodlužovat) na dvě hodiny, pohybový aparát uvítá a svaly začnou pracovat a sílit.

Chňapání je evidentně rozmazlenost, bohužel. Jediná účinná pomoc je nedávat nic z ruky, odměna může po jezdění mrkev, jablko ze žlábku. Jak zjistí, že z vás nic "nekápne" nechá toho, ale musíte být trpělivá. Možná ji budete muset i po hubě klepnout, kdž bude hodně protivná a neodbytná, mějte proto ze začátku po ruce bičík, hůlku, je to vždy lepší než rukou.

Hezký den přeji.

25.07.2018 18:00
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní