Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Krmná dávka

Autor: Veronika Datum: 01.09.2018 19:25
Dobrý den, prosím o radu v krmné dávce u dvou koní. 1. Poník, 15 let, cca 220kg, využití jako společník, žádné zdravotní komplikace. Byl zvyklý na příděl trávy, seno a ječmen. Nyní 24/7 na pastvě+seno. Co by bylo vhodné na zimu přidělit? je ječmen dobrá varianta? 2. teplokrevník, 8 let, rekreace, žádné zdravotní potíže. Zvyklý na příděl trávy, seno a na zimu hoby granule. Nyní 24/7 + seno. Chci se vyhnout granulím. Čím mohu krmnou dávku obohatit? přemýšlím nad řepnými řízky, lněným semínkem, sladovým květem. Ale nejsem si jistá, jestli to je dobré složení. Zda něco přidělit, aby krmná dávka byla dostatečně bohatá. Děkuji.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Rozumím, letos je s pastvou obecně problém. Nicméně to ničemu nevadí. Je evidentní, že oba nemají problém s aktuální situací.

Hobby granule sice můžete použít, ale je zbytečné, pokud použijete HORSAL LECKSCHALE, tak mají vše potřebné a vyjde vás to rozhodně levněji.

Jak jsem psal, kdyby se vám zdálo, že se kondice zhoršuje, tak přidat ječmen, jak jsem psal v minulé odpovědi.

Samozřejmě můžete napsat, kdyby se vám cokoliv nezdálo a nastavíme dávku podle potřeby.

Přeji hezký den.

03.09.2018 11:32

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Krmnou dávku je potřeba vždy nastavit tak, aby vyhovovala potřebám koní. O to se snažíte. Regulace množství nebo komponentů se dělá podle zátěže, kondice a zdravotního stavu koně.

Vzhledem k záteži u obou vašich koní - rekreační, tedy odhaduji nízké zátěží, to bude poměrně jednoduché.

Pokud nyní na současné dávce - pastvě mají oba dobrou kondici a nic jim neschází, tak bych nechal krmnou dávku postavenou na objemném krmivu - pastva, v zimě pak seno.

Nevím jak vydatná je v současné době vaše pastva. Nicméně u obou by měla stačit při současné zátěži pastva.
Není potřeba nic přikrmovat, pokud mají dobrou kondici a při práci jdou ochotně vpřed.

Když by se jejich kondice začala zhoršovat (nebo byli línější), tak můžete přidat trochu mačkaného ječmene. U poníka do 0,5 kg, z teplokrevníka max. 1 kg.

Nemá smysl používat řízky, sladový květ ve vašem případě. Lněné semínko extrudované by jste mohla začít krmit až bude pastva docházet, před přelínáváním, cca od konce záři. Množství poník 0,1 kg, teplokrevník 0,2 kg. Krmit jen do dokončení přelínání, tedy zhruba měsíc.

Doporučil bych pro oba jednoduchou formu dotace účinných látek v kompletním lizu HORSAL LECKSCHALE. Oba si můžou podle svojí aktuální potřeby nalízat tolik kolik zrovna potřebují.

Přeji hezký den.

02.09.2018 10:14

Veronika S

Mockrát děkuji za předchozí odpověď. Zapomněla jsem dopsat, že pastva už určitě nedá tolik. Už nyní dostávají příděl sena. Přemýšlela jsem právě, když si už tolik nevezmou z pastvy, tak co je potřeba přidat, aby na něčem nestrádali. Liz minerální i solný samozřejmě mají k dispozici neustále. A kondice jim také nechybí. Bude to jejich první zima venku (mají možnost se samozřejmě schovat do venkovního boxu), tak je chci co nejlépe na to připravit. Zařadím, jak jste zmínil, to lněné semínko na lepší přelínání. A myslíte, že i ty hobby granule jsou zbytečné? (pro velkého koně) Děkuji.

02.09.2018 16:46
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní