Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa sportujících koní

Sportující koně jsou všichni koně, kteří vykonávají trvale střední a těžkou práci. Do této kategorie můžeme zařadit různé druhy koňských sportů, od westernového ježdění přes parkur až po dostihy. Limitující živinou pro všechny tyto koně je dostatek energie.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

podpora pro zdravé kopyto

Autor: Pavlína Datum: 04.09.2018 12:40
Dobrý den, mám dotaz ke složení krmné dávky pro podporu růstu kopytní rohoviny. Mám 11letého valacha, který je od svých 5 let kován. Jelikož má měkkou a lámavou rohovinu, potřebuji koně nechat po nějaké období na boso a zregenerovat rohovinu. Mohu doplněk stravy na podporu rohoviny podávat současně v dávce s 0,5l ovsa, 0,5l Horsal W1. Na krmivu Horsal W1 je napsáno, že se nedoporučuje míchat s jiným minerálním krmivem. Mám ještě jeden dotaz. Jaký doplněk na růst rohoviny je nejúčinější? Děkuji Pavlína
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Horší kvalita rohoviny může být dána geneticky, případně ovlivněna i výživou, ale také ustájením - tvrdo, nebo naopak hodě měkko, kamenito apod.

Při současné krmné dávce, kde bude minimálně 0,5 kg (ne litru) HORSAL W1, bude mít váš valach vše potřebné, takže není nutné podávat žádné další doplňkové látky.
Není dobré podávat různé "speciální" doplňky. Obvykle jsou to normální doplňky s mírně navýšenou hodnotou např. zinku nebo biotinu.

Napište mi po cca 3 měsících, jak se vyvíjí stav kopyt vašeho valacha, to už by měla být starší rohovina odrostlá a bude viditelné, jak vypadá nová, když je kůň naboso.
Počítejte dopředu s tím, že se mu bude prvních několik týdnů špatně chodit na tvrdém, bude možná i trochu kulhat.

Přeji hezký den.

04.09.2018 13:34
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní