Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

BEZZUBÝ KŮŇ - NÁHRADA SENA A SKLADBA KRMNÉ DÁVKY

Autor: Šárka Datum: 20.09.2018 11:03
Dobrý den. Můj kůň (24,5 let) již bohužel dospěl do věku, kdy mu vypadala většina zubů a v hubě mu v lepším případě zůstalo pár "pahýlků" místo stoliček. Nyní již není schopen rozžvýkat seno, pouze z něj dělá cucky, které následně vyplivne, senáž ještě jakž takž zvládne, ale také to není žádná hitparáda. Následkem toho začal i hubnou. Změnili jsme skladbu žrádla, přidali více tuku, bílkovin i sacharidů. První otázka: Co si myslíte o skladbě žrádla? Jedná se o starého koně, který je celý den na výběhu, kde se hýbe, přes noc v boxe, občas jde na vyjížďku, zatím to vypadá, že skladba žrádla vyhovuje. Ráno a večer: 2 fanky mačkaného ovsa, 1 fanka senných granulí, 1 fanka vojtěšky, 2/3 musli (mačkaný ječmen 37%,mačkaný oves 34%, sojový šrot 5,5%, melasa řepná 4%,rostlinný olej řepkový 3,5%, senná moučka 5%, pivovarské kvasnice 3%, lněný expeler 2,5%, pšeničné otruby 2%, uhličitan vápenatý 2%, monokalcium fosfát 0,4%, chlorid sodný 0,35%), panák slun. oleje polední: 1 fanka senných granulí, 0,5 fanky mačkaného ovsa 2. otázka: Jak řešit v této kritické době, kdy všichni plaší se senem a ceny jdou strašně nahoru náhradu sena? Senné granule jsou oproti loňsku o 100% dražší, nejsou téměř nikde k dostání a aby nahradily dostatek sena, musí se jich krmit strašně moc, čili pak se měsíční výdaje za žrádlo šplhají do nesmyslných částek. Co se týče řezanky, je to prašť jako uhoď. Předem děkuji za Váš čas a odpověď. Hezký den, Šárka Hájková
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Podle vašeho popisu máte aktuální dávku nastavenou dobře. Jen jedna poznámka, krmte každé krmení stejně, nedělejte mezi nimi rozdíly.

Mám obavu, že jak se začne ochlazovat, bude tato dávka slabá a kondice vašeho koně se bude zhoršovat. 
Zásadní problém je ten se zuby. Když nemůže kousat, tak se vše komplikuje.
Budete muset pokračovat s řezaným senem (nemáte doma řezačku na seno aby jste si mohla nařezat dlouhé), budete ho muset kupovat, tomu se bohužel nevyhnete.

Důležité bude na zimu zvýšit dávku sojového šrotu a oleje (postupně a opatrně aby nedostal průjem). Bylo by určitě jednodušší místo musli, které určitě není levné, použít buď mačkanou kukuřici a ječmen, nebo normální granulované krmivo (např. HORSAL W3 nebo HORSAL REKO). Ušetříte náklady na jádro, které bude moci investovat do sena.
Bohužel bez sena to přes zimu nepůjde, kůň má nastavený metabolismus tak, že musí mít dostatek strukturálního krmiva a to je seno nebo v létě pastva.

Přeji hezký den.

21.09.2018 07:14
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní