Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

vhodné ovoce

Autor: Darja Datum: 26.10.2018 21:48
Dobrý večer, zajímalo by mne, jaké ovoce je pro koně vhodné a naopak, kterému ovoci bychom se měli určitě vyvarovat? Na internetu je spousta článků a diskuzí na toto téma, ale 100% se neshodují, proto se ptám tady, abych měla jistotu, že nedám nic nevhodného. Děkuji.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Je v podstatě jedno jaké ovoce. Jde o množství a návyk. Pokud se normálně koně pasou v sadě, kde začně na podzim ovoce opadávat, tak postupně začnou přijímat i větší množství ovoce - jablka, hrušky, švestky a nic špatného se neděje.

Ovšem pokud by se najednou koně dostali k většímu množství - cca 3 a více kg ovoce, mohou nastat vážné zdravotní komplikace. Průjem je to nejjednodušší a njeméně závažný, nicméně i ten vám musí signalizovat, že je ovoce už dost.

Teda jak jsem psal výše, je jedno jaké ovoce -  jablka, hrušky, švestky, hroznové víno, na jaře pak třeba meruňky, ale hlavně postupný návyk a méně znamená vždy víc!

Jedno jablko za odměnu po práci nebo při návštěvě u vašeho koně je naprosto v pořádku, ale nasypat mu celé vědro to už by mohl být zásadní problém.

Přeji hezký den.

27.10.2018 19:10

Darja Štěpánková

Asi jsem špatně položila otázku. Mě by spíše zajímalo ovoce dovážené k nám do ČR. Například banány, pomeranče, mandarinky, mango, kiwi apod. Platí tedy to samé i u tohoto druhu ovoce? Děkuji.

27.10.2018 19:58

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Tak to je opravdu jiná otázka. U tohoto ovoce bych byl hodně opatrný. Pokud nemusíte tak ho raději nepoužívejte a rozhodně ne ve větším množství (kilogramy).

Koně jsou fylogeneticky "nastavení" na určitý typ potravy na ne všichni reagují pozitivně na nová krmiva i když by třeba vzhledem k obsahu vitamínů mohly být zajímavé.

Tedy spíše více konzervatismu a "cizí" ovoce používat střídmě.

Hezký den.

27.10.2018 20:03
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní