Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Hubený kůň - KD

Autor: Nikol Datum: 09.11.2018 21:27
Dobrý den, Mám valacha CS, nar 6/2016, KVH 158 cm. Je pozdní, momentálně dost přestavěný, dorůst by měl na 170 cm cca. Matka kvh 167, otec 175. Otcova strana hannoveráci a holštýni. Z matčiny strany CS, furioso a klusáci. Valach je ustájen boxově, bohužel se mi nepodařilo sehnat pastevko a jelikož jsem student a bez auta, tak potřebuji dobrou dostupnost autobusem, či vlakem. Koník chodí denně cca na 7 hod ven společně s 11 koňmi, střídají se ve dvou výbězích, 11 ha a 14 ha. Pastva ve výbězích je nic moc, přes sezonu o něco lepší, ve výběhu mají momentálně i seno, přes léto se dává jak to majitele stáje napadne. Seno mají v boxe pořád k dispozici, na noc dostávájí dost, že i ráno ještě trochu mají. S koněm začínám pomalu pracovat, chodíme na procházky. Ze začátku jsem ho krmila ráno a večer půl odměrkou ječmenu, trochu slaďáku a hrstku musli NE Classic. To bylo někdy v období leden - březen. Poté se trochu zpravil. Na doporučení lidmi ve stáji jsem to vysadila, že když bude pastva, tak mám počkat, jestli mu nebude stačit jen to. Kůň je ale stále takový hubený a nejsem s tím jak vypadá spokojená. Ráda bych si krmení míchala sama. Protože v blízkosti mého bydliště nemám žádný obchod a za dopravu za krmení bych dala majlant. Mám tu ale sklad krmiv a mají toho opravdu dost. Byla jsem se ptát a mají toto: oves, ječmen, vojtěška, řepné řízky, sladový květ, rýžové otruby, pšeničné otruby, kukuřice zrno, kukuřičný šrot, kukuřičné vločky, hrachové vločky, extrudovaný len, extrudovaná soja, lněné semínko, jablečné výlisky, karob Bylo mi doporučeno krmit takto krmit vojtěšku a rýžové otruby 1:1 a lněné semínko. Co si o tom myslíte? Krmit mohu ráno a večer. Případně co by bylo vhodnější z výše uvedených surovin krmit a v jakém množství? Předem děkuji. Jinak ještě ke kondici koně, aktuální foto bohužel nemám, není to žádný extrém, ale jsou mu vidět žebra, žádné svaly na hřbetu, zadku a plecích, je takový hranatý. Odčervený je, zuby má v pořádku, před měsícem byl kastrován, tak ho vet i prohlédl.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Předem bych chtěl říci, že váš valach má ještě čas dospět. Bohužel nemám k dispozici fotografii z které bych viděl více. Nicméně troufnu si říct, že je v současné době "samá ruka, samá noha" jako většinu dospívajích postpuberťáků :-)

Rozhodně nekrmte to co vám doporučili, je nesmysl a nabídli vám to co mají nejdražšího. Vím o firmě která nabízí tento rádoby alternativní způsob výživy pro koně. Je to nepřirozené a může to i uškodit, ale obchodu to prospívá :-(

Stačí použít zdravý rozum a to co normálně koně přijímají a hlavně vydržet. Váš kůň bude dospělý až za 2 roky, tam by měl být ukončen růst a pak bych udělal záverečné hodnocení.
Použijte jako příkrm oves, ječmen, kukuřici v poměru 20:40:40. Pokud by na oves reagoval příliš horlivě - moc veselý a hravý, tak ho snižte nebo úplně vysaďte. Celkové množství jádra odhaduji na 0,5-1 kg. Zrniny mačakné nebo hrubě šrotované.

Protože ještě nic nedělá, tak začněte na spodní hranici dávky. Rozvoj svalových partií může nastat jen pravidelným pohybem - na pastvě se stádem, nebo prací ze změ a pod sedlem. Také to trvá několik měsíců než uvidíte vizuální změnu.

Je důležit mu poskytnout také kvalitní doplněk účinných látek. Mohu doporučit kompletní liz HORSAL LECKSCHALE (může si nalízat podle vlastní potřeby) nebo zamíchat do krmení HORSAL EXKLUSIV (0,1 kg /den).

Přeji hezký den.

10.11.2018 14:07

Nikol Bímová

Dobře, mockrát děkuji.

10.11.2018 21:35
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní