Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Krmná dávka

Autor: Kateřina Datum: 06.12.2018 11:17
Dobrý den, mám valacha 5 let, A1/1. Valach je po velmi krátké dostihové kariéře. Po jeho koupi byl značně hubený, až lehce podvyživený, žral opravdu pomálu a často vrzal zubama, po konzultaci s veterinářem léčeny žaludeční vředy, nyní bez obtíží, trávení probíhá v pořádku. Nyní zdravý, zadekovaný fleecovou pláštěnkou, režim přes den výběh, na noc box, nonstop přístup k senu. Momentálně po přestěhování do nového ustájení méně žere, trochu zhubl, což je pravděpodobně zapříčiněno zařazením do nového stáda, kde si potřebuje nejprve najít své místo. Opadnutí není ale nijak markantní. A teď tedy k věci, doteď byl kvůli žaludečním problémům krmen vojtěškovými granulemi s lněným semínkem, což mu v předchozím ustájení jako příkrm stačilo. Jelikož byl neustále na seně, krásně přibíral a neměl žádné obtíže, až na nedostatečné nasrstění, které přisuzuji pozdnímu zvykání na režim přes den venku (v minulosti boxovaný i přes den). Vojtěškové granule jsem nyní doplnila trouchou otrub, aby pro něj byly chutnější a plánuji zakoupit Horsal exklusiv pro vyvážení krmné dávky. Je tedy podle Vás vhodné krmit dávku složenou z vojtěškových granulí, hrstkou pšeničných otrub, lněného semínka a Horsal Exklusiv a popřípadě jaké množství mi doporučujete? Seno je samozřejmě stále nonstop, ačkoliv u něj nestráví tolik času, jako dříve. Děkuji.
Diskuze v rámci dotazu

Kateřina Hlaváčová

Zapomněla jsem dodat, že momentálně přes zimu je valacha v rekreační zátěží (aktivní vyjížďky, pokud počasí dovolí, tak lehké přijěžďování na jízdárně), přes sezónu střídáme aktivní vyjížďky se středně těžkou prací na jízdárně. Od jara bych chtěla začít se skokovou přípravou (kavalety, gymnastika, skoky kolem 60 cm). Jsme ale hodně hobby dvojice, takže náročné tréninky nepředpokládám.

06.12.2018 11:25

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Váš valach "splácel" daň dostihovému provozu a trochu nešetrnému krmení. 

Nastavili jste pro rekonvalescenci dobrou krmnou dávku. Jen nyní bych již složení krmné dávky upravil.
Sama píšete, že má mírný problém s kvalitou srsti. To bohužel souvisí s přebytkem bílkovin - vojtěškové granule.
Rozhodně bych nedoporučoval přidat otruby - je to pouze balastní krmivo s přebytkem bílkovin, celkový přebytek bílkovin by se ještě zhoršil.

Nastavte denní krmnou dávku jednoduše:

seno bez omezení
ječmen mačkaný nebo hrubě šrotovaný 0,5-1 kg podle zátěže, nebo teploty
lněné semínko extrudované 0,1 kg - nechal bych krmení až na jarní přelínání, nyní se již nic zásadního se srstí nezmění
HORSAL EXKLUSIV 0,15 kg

Množství příkrmu jádra (ječmene) upravujte podle kondice vašeho valacha a podle intenzity zátěže. Jsem přesvědčen, že by nemělo být nutné krmit více jak 2 kg jádra.

Pokud by se cokoliv změnilo, napište, upravíme krmnou dávku podle aktuální potřeby.

Přeji hezký den.

07.12.2018 18:33

Kateřina Hlaváčová

Děkuji za odpověď. Určitě to uvážím. Přeji hezký den!

07.12.2018 18:47
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní