Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

složení krmné dávky

Autor: Barbora Datum: 09.02.2019 10:27
Zdravím, prosím o radu: Mám 12 koní různých plemen od 6 do 15 let, provozujeme jezdecký oddíl a kroužek. Koně pracují maximálně dvě hodiny denně, většinou krokem, v neděli mají volno. Připravujeme jim směs: 3 díly řepných řízků, 1,5 dílů vojtěškových granulí, 2 díly orub, 3 díly ječného šrotu, minerálku Mikrob (je v ní hodně vápníku). Směs se máčí do úplného rozpuštění, rozdáváme ho podle velikosti a plemene. Sena mají dostatek, neprašné, je ale bez živin. Haflingové ještě občas dožírají ovesnou slámu. Většina koní je 24/7 v přístřešky. Mám problém s vojtěškou, nejsem si jestá jestli je vhodná v tomto poměru. Taky bych ráda ječmen nahradila kukuřicí - ale zase nevím ... Předem děkuji za radu.
Diskuze v rámci dotazu

Barbora Fatková

Děkuji za rychlou odpověď. Koně jsou v pořádku, krmíme "na mokro" od podzimu a potřebovala jsem konzultaci jestli pokračovat. Žvýkání a slinění mě nenapadlo, děkuji za radu, budu se podle ní řídit.

09.02.2019 16:38

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Pokud bych měl řešit krmnou dávku vašich koní, potřebuji vědět v jakém kondičním stavu jsou a jestli s tím potřebuje (nebo chcete) něco udělat - přibrat nebo kondici udržet nebo něco málo zhubnout.

Rozhodně nejsem příznivcem mokrého krmení pro koně. Sice je možné do mokrého krmení cokoliv zamíchat ale pro koně je to nejhorší co může být - přestávají takové krmivo kousat a nesliní, takže se tato pasta stává pro žaludek problémem. V teplých měsících začne velmi rychle vlhké krmivo kvasit a může koním způsobit trávicí problémy.

Rozhodně bych nekrmil řízky - pro zdravé koně to není krmivo jen zbytečný balast.
Podobně je to s vojtěškovými úsušky, správně píšete, že se obáváte nadbytku vápníku a to je tento případ.
Stejně tak otruby, ty sice mají opačný poměr vápník : fosfor, ale výrazný nadbytek špatně stravitelných dusíkatých látek.

Navrhoval bych postavil výživu na ječmeni - mačkaném nebo hrubě šrotovaném. K tomu je možné přidat kukuřici - také hrubě šrotovanou.
K tomu bych doporučil HORSAL EXKLUSIV - minerální doplněk se správným poměrem účinných látek.
Je možné směs těsně před krmením navlhčit vodou, aby se jemnější částice snapojily na zbyek krmiva, ale to znamená jen pokropit a zamíchat.

Koně pak normálně a důkladně koušou. Trvá jim to déle, mají s tím práci, ale jsou spokojenější.

Množství na den a poměr, si takto netroufnu odhadnout, bude to podle každého koně individuálně, podle toho co potřebujete pořešit.
Obecně odhaduji celkové množství na 1-1,5 kg.

Přeji hezký den.

09.02.2019 15:33
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní