Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.
Dobrý den.
Abych vám dokázal poradit jak namíchat krmnou dávku "doma", potřebuji vědět, jaká krmiva máte k dispozici.
Mám uvažovat o kukuřici a ječmeni? Nebo máte i jiná krmiva?
Děkuji
Mám možnost zakoupit kukuřici (celou, šrot i vločky), vojtěsku (granulovanou), ječmen (celý i mačkaný), kvasnice, skladový květ, svatojánský chléb, lněné semínko, extrudovaný len a jablečné výlisky. Vše je u nás možnost zakoupit po kg
Jen ještě doplním že potřebuji krmivo tak abychom ho nemuseli máčet, děkuji
Dobrý den.
Je možné kombinovat některá krmiva, která píšete, ale chtělo by spočítat, jestli není cenově výhodnější použít hotovou doplňkovou směs.
Pro koně A 1/1 je vždy lepší použít jako základ ječmen a kukuřici. Také pro zlepšení kondice je tato kombinaci přínosná.
Krmivo, které jste používala - müsli nemá dostatek živin a je příliš drahé na kondici určitě nemá pozitivní vliv.
Ze seznamu krmiv, které jste napsala, by šlo smysluplně použít kukuřici a ječmen (jak jsem psal výše), případně i sladový květ. Lněné semínko případně extrudovaný len je dobré krmit v době přelínávání, pak nemá už velký smysl tato krmiva použít.
Tedy jedna varianta krmné dávky:
kukuřice + ječmen (mačkaný, nebo hrubě šrotovaný) ze začátku v poměru 50:50 v množství 1-1,5 kg
sladový květ 0,15 kg
HORSAL EXKLUSIV 0,15 kg
Druhou možností je použít hotové krmivo HORSAL W1, kde je vše včetně účinných látek. Dávka W1 by byla 1-1,5 kg.
K W1 je možné přikrmovat ječmen podle reakce vašeho koně např. W1 1 kg ječmen 0,5 kg, podle kondice, sportovní zátěže je možné zvýšit dávku.
Přeji hezký den.
Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.