Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu ORGANIZACE A PLÁNOVÁNÍ TRÉNINKU KONÍ

Rubrika

Výcvik jezdce začátečníka

Cílem výcviku je pomoci začátečníkům v momentě, kdy zjišťují, že jízda na koni není tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát. Poradenství zaměřené na jezdecké začátky vysvětluje, jak začít a na co se v první řadě zaměřit. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Potrebuji poradit

Autor: Jitka Datum: 19.08.2019 17:01
Dobrý den chtěla jsem se zeptat. Přítel je úplný začátečník o koních nic neví přesto si koupil koně a dodatečné se uči jezdit a vše o koních.Každopádně mu s výběrem poradíli lidi z ktere vůbec nezná. Kobylka je sice hodna pod sedlem a je hodně živá má velkou chuť jít dopředu. Byla zakoupena s parkurovým výcvikem je ji 10 let. Jenže pak po ustájení začali přítelovi říkat jak by na ní vůbec neměl jezdit ze by tu kobylku úplně pokazil a dokud nebude umět jezdit nemá na ni jezdit.Taky jejich celkový přístup ke konim není dobrý. Každopádně jsem se chtěla hlavně zeptat jestli nezávisle také si myslíte že to co tvrdí příteli je hloupost a měl by se naučit jezdit na svém koni. Díky za odpověď.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Daniel Toušek

Dobrý den, 

toto je náročné téma. Začátečník a vlastní kůň. Je obecně pravda, že je dobré si osvojit nějaké základy třeba v jezdecké škole, aby právě se nemuselo začínat úplně od začátku na koni, který není třeba zvyklí na nedopatření ze strany začátečníka a opravdu se může stát, že si pak dlouhodobé "křivdy" o kterých jezdec začátečník ani neví, může brát osobně a časem to vyvolá i nějaký odpor. Ten pak je opravdovým problémem.

Nicméně když již koně vlastníte, pak by to již chtělo jen rozumného a zkušeného trenéra, který nenechá jezdce dělat věci, na které jezdecky nemá. Třeba prostě se na začátku bude chodit pouze krokem a později jen lehce klus v lehkém sedu atd. Pokud by Vás někdy trenér nutil do něčeho, co vnitřně cítíte že není ještě na Vaší urovni, změňte trenéra, nikoliv koně. Vůbec bych se nenechal vyučovat jízdě na koni od lidí, kteří se mi nelíbí jak jezdí. Na to nemusím být profík, abych neviděl, že se někdo s koněm pere a nebo že po chvilce ježdění třeba nezvládne koně přivést "na pomůcky". Okamžitě bych zrušil spolupráci.

Doporučuji, aby pokud je kůň již ve stáji, tak jezdit jen to, co má jezdec pod kontrolou a být uvědomělý, že nic se nedá uspěchat. Hodně si studovat principy jízdy, jako je třeba aktivní tempo, stálý kontakt viz drezurní pyramida (vygooglujte) a opakuji, najít člověka, který Vám dá rozumný trénink jako v jezdecké škole, ale na vlastním koni. To by mohla být i výhoda, neoboť v jezdecké škole zase koně trpí na denní střídání (ne)jezdců a tady pokud budete vnímavý a zodpovědní (žádný cval, dokud nemám rovnováhu a kontrolu v klusu) tak lze usuzovat, že Váš "profesor" si může splnit i dobrý jezdecký začátek.

 

A pozor na "chytré koňáky", to je skupina, kteér se sám vyhýbám, pouze profesionál Vás povzbudí. Jen jej musíte najít a poslouchat. A než si od někoho necháte říkat, co máte dělat, nechte jej jako první sednout na svého koně. Měl by to mít v malíčku a na všechno Vám ochotně odpovědět. Tak jej poznáte. Jinak pryč od něj.

Ať se daří.

S pozdravem

Daniel Toušek

Jízdárna Radonice    

25.08.2019 19:10
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní