Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu VÝCVIK A TRÉNINK DREZURNÍHO KONĚ

Rubrika

Přístup k vyšší drezůře a náprava jezdecky pokaženého koně

Dokonalé zvládnutí pohybových schopností a mentálních vlastností koně jsou cílem každého jezdce, který disponuje jinými ambicemi, než je prostá jízda na koni. Dobrý jezdec schopnosti koně rozvíjí. Jak na to vám poradí právě tento oddíl. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Kůň nechce cvalat a vyhazuje po holení

Autor: Alena Datum: 21.11.2019 11:09
Dobrý den, Prosím o tipy, rady případně zda nemáte podobně zkusenosti. Jedna se o 8leteho Valaška ČT. Koník na první dojem působí klidně a vyrovnané, když si na nej ale sednete má problém s přechody do vyších chodu- jakoby se mu nechtělo makat, klus je ok, ale i tam je zapotřebí patřičně dosti silné pobídky. Při pobidce do cvalu nastávají problémy. Kůň začne vzbuzovat odpor, zastaví se, vyhazuje třeba i 5-6x za sebou klidně i víckrát. Jezdkyně se mu vždy snaží vysvětlit kdo je pan, co se od nej chce aby po provedení “měl klid” (tusirkou mu dá přes zad, nebo nakopne spornou- otázka zda je dobrý tyto pomůcky používat při takto problémovém charakteru koně? - bez nich je ale kůň i pro velmi zkušeného jezdce těžko ovladatelný. ) Výstroj by neměla být spatna, koník dostal i jine sedlo a problémy přetrvávaly. Udidlo má D s rolkami aby se nezakousaval. Muže to mít vliv? Koník má režim vybeh noc box s tím ze každý den je s nim pracovano- většinou 1x týdne skok trenink 2x týdne drezurni prijezdenix 2x týdne teren, lonz a volnyden. Ještě bych podotkla ze ho jezdí slečna poměrně zkušená a každou hodinu pracuje pod supeovym trenérem- samozřejmě jeho názor známe šle problémy se nám nedaří s koněm redukovat. Byla chvíle kdy kůň se choval strašně i v boxe, kopal kolem sebe, nechtel zvedat zadní nohy o kování nemluvě... Přitom když se koník donutí k práci, sedí na něm opravdu pevná ruka přešel soutěže vsestranosti, parkuru s umístěním v předních 3 příčkách. Jaký je na to Vás názor, mate s tím zkusenosti? Myslíte ze se jedna o nějaký zdravotní problém? Nebo je kůň jen “misuge” a je potřeba napravit a vychovat? Jaké mate typy s takovým koněm co nejlépe pracovat? Chápu ze se dá těžko radit tímto způsobem, když koně ani jezdkyně osobně neznáte, i tak by nám Vaše rada, typ či názor velice pomohl k zamyšlení při dalším postupu.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Daniel Toušek

Dobrý den,

jestli mohu se zhostit odpovědi, přidržím se prvního dojmu. Pokud kůň vykazuje dobré reakce v kroku a klusu, jsou to chody, ve kterých by bylo dobré opakovat přechody s cílem zlepšit přechody na holeň jako takové.  Pokud jsem porozuměl dobře, pak problém je zejména v nacválání. Tedy ať již budete jezdit jakkoliv, určitě by se kuň neměl v kroku tlačit. To je tedy zapotřebí přijít s jinou pobídkou než mačkáním, které často vede i ke ztuhnutí jezdce. Tedy každé opakovaní by se mělo zlepšovat. Kůń reaguje na lehčí pobídku. Doporučil bych ještě před tím koně chvíli 2 - 3 minuty po vykrokování jezdit ve stálém aktivním tempu, aby se kůň rozpohyboval a zahřál. Je obecně tvrzení, že koně uvolňují přechody, avšak nejlepší a také nejednodušší uvolnění je v pravidelném tempu vpřed.

Pokud je jezdkyně zkušená, měla by být schopná přivést koně na vytažení ve stálem kontaktu a poté i na sebrání. Poté by se dalo říci potrénovat přechody krok - klus a ze zastavení klus. A následně zkusit nacválání, byť lze předpokládat, že nešvar se bude objevovat a zde je možná na místě již to "protlačení" povelu do setrvalého cvalu. Snažit se koně nacválat třeba i za každou cenu a uvést do cvalu a když již kůń cválá uspokojivě, nehledě na dobu jak dlouho to trvá, poté třeba dvakrát třikrát opakovat a pokud několikrát po sobě kůň nacválá uspokojivě (nemusí dokonale) pak zahodit otěž a jít domů. A mezi přechody do cvalu po setrvalém cvalu dát také delší pauzu na snízeném povoleném krku. Doporučuji po přechodu ze cvalu do klusu klus ještě na pár metrech zbystřit. A ještě k samotnému nacválání, zkusit přechod v lehkém sedu a po povelu vydržet s holení u koně a třeba pomoci tušírkou po pleci. Není pořeba drezůrního přechodu, důležité při napravování je mít koně předpřipraveného v chodech, které problém nedělají a samotnou nápravu nepilovat do dokonalosti. Stačí prokazatelné zlepšení a hotovo, jít domů. 

S pozdravem

Danile Toušek

www.jizdarnaradonice.cz  

15.01.2020 11:58
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní