Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu ORGANIZACE A PLÁNOVÁNÍ TRÉNINKU KONÍ

Rubrika

Výcvik pokročilého jezdce

V pokročilém výcviku je zapotřebí si nadále osvojovat prvky jezdeckého sedu a rovnováhy.  Důležité jepozvolné vžívání do myšlení jezdce, který má snahu koně vést a komunikovat s ním skrz jezdecké pobídky. Poradenství je věnováno pokročilým jezdcům bez vlastního koně navštěvující jízdárny nebo pomáhající jezdit koně jako výpomoc, ale rovněž majitelům koní pro rekreaci a sport v základním stupni výcviku "ZM - L".

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Pod sedlem nechce v klidu stát

Autor: Barbora Datum: 01.02.2020 17:59
Dobrý den, mám problém se svou kobylou (5let) a1/1. Je závyslá na koních. Chodíme do terénu zatím ve dvojici a trénujeme. Ale jakmile se druhý kůň vzdali konečná. Kolikrát mám problém se v sedle udržet jak vyvádí. A když náhodou potřebuji zastavit tak dám pobidku na zastavení a během vteřiny co zastaví dělá bordel a nechce stát. Chce za koněm co pokračuje v chůzi. Janci i ze země při běžné péči. Čištění, uvaz a o sedlani nemluvím. To je ale jiná kapitola. Jako mladou ji blbě nasedlali ale na tom pracuji a je lepší a lepší. Od stáda jde v klidu ale jak ji uvazu tak nastává problém. Prosím o radu. Už mě napadlo ji vzít jinam kde bude bez koní aby si odvykla. Ale nezdá se mi to jako dobrý nápad. Ze země se sní absolutně nedá pracovat jak je nervni. Není schopna ani ustupovat, couvat. Před tusirkou prchá do stran když chci aby couvala. Děkuji za rady
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Daniel Toušek

Dobrý den,

1. naslouchejte svému koní = nedělejte nic, co by jej rozrušovalo a nejste schopna poté uklidnit. Tedy jdeteli do terénu s druhým koněm, neopouštějte jej a nevynucujte si poslušnost zastavováním. Prostě se přizpůsobte koni. On má nárok na klidnou vyjíždku. Pokud s ním máte opakované zkušenosti, resp. zkušenosti které se opakují, pak snadno domyslíte, čemu se vyvarovat.

2. pokud můžete jít na procházku sama, nebo na jízdárnu, buďte venku jen tam a nebo tak dlouho, aby jste zvládla přijít domu ještě dříve, než se kůň čímkoliv rozruší. Klidně i za 20 min a postupně to prodlužovat. Prakticky to znamená třeba obejít nějaký výběh, trochu zaklusat a jít na volné otěži, pokud to půjde, domů. Prostě nechat koni zažít tu zkušenost, že ne vždy, když se mu začnete věnovat, že to znamená stres.

3. záleží, čím krmíte, ale po nějakou dobu bych ji nechal pouze na seně (dostatek) a pokud jádro, tak ječmen. Snížit nevyužitou akumulovanou energi.

4. zavolejte pana Tomáše Peška mobil: 731228430 a tetot westernový trenér Vám kobylu ze země uklidní, resp, poctivě Vám ji přivede k respektu. Kobyla zřejmě má problém Vám důvěřovat. LINK Video FB tomaspesek.cz

5. postupně koně naučte chodit na volné otěži, tedy způsobem, že nepotřebuje neustále držet. V každém případě by kůń A1/1 potřeboval systematickou práci a pravidelnost. Pokud běhal dostihy pak to není vycházkový kůň až do momentu, kdy Vás začne respektovat. Práce na jízdárně dlouhý klus a cval třítaktní pod kontrolou je žádoucí. Pokud kůň má problém s couváním od tušírky, tušírku nepoužívejte a nebo ji musíte použít tak, aby věděl, co po něm chcete. První bod je podle mě nejzásadnější a mohl by z Vás udělat horsemana. ))

S pozdravem

Toušek Daniel

www.jizdarnaradonice.cz

 

 

01.02.2020 20:32

Barbora Mikulcová

Děkuji za typy. Koník v dostihovém nikdy nebyl. Na volné otezi je i ve cvalu, nikam neutika je pouze tzv.okopana od minule majitelky. Na ruce jde příjemne. Ale zaráží mě první bod. Naslouchat koní je v pořádku. Ale. To co píšete. Připadá mi to jako koní ustoupit. Když nastane problém, tak se mu pro jistotu vyhnout. Neznamená to, že kůň nad vama vyhrál? Třeba, jsem narazila v terénu na obrovský problém. Přejít vyschle koryto potoka a ona se ho bála a nechtěla ho přejít. Soudím, že podle vaší teorie sem ji měla nechat být a nevšímá si toho? Já trvala na svém dokud to kobyla nepresla. Je to špatně? V druhém bode pisete o krátké práci třeba ve výběhu. To by šlo a určitě to budu dělat, ale kobyla mi nepostoji ani u přípravy k sedlani, vyhazuje kope osiva se chodí sem a tam a když je na krátkém uvazu, tak je schopna cokoli urvat. Vycházím z toho, že je zavysla na stade. Jak se toho zbavim. Když tohle zvládnu pak bude schopna dle mě stát i venku na vyjizdce nebo při práci. Děkuji

02.02.2020 09:11

Ing. Daniel Toušek

Dobrý den,

 

mohu odpovídat pouze na to, jak popisujete stav. A nezaměňoval bych naslouchání a vyhovění CNS koně s neposlušností. Tedy máte pravdu, pokud kůň odmítne poslušnost někam jít, je dobré neustoupit, ale pokusit se o zdloání problému a nepodporovat v odmítání. Nicméně proto tvrdím, že s problémovým koněm je třeba vyjížďku plánovat a pokud bych měl jinou cestu než přes problém, udělal bych to. Jinak jde o jezdeckou dovednost přimět koně minimálně neustoupit a neotočit se od místa kam směřuji. Pokud nechce dopředu, a je jasné, že jinam nemůžu a nechci, pak aspoň stojím na místě a nenechám koně se otočit. Nicméně ano, souhlasím, nepodporuji v odmítání, ale je mi primárně větším zadostiučiněním udržet koně v klidu, protože to je to, co tu řešíme. Nebo snad ne ? ... 

Při nasedlání je žádoucí pomoc ze země. Přidržet koně při nasedlání ošetřovatelem který Vás pustí až když kůň je v klidu. Tak to jsem tu před pár mněsíci měl úplného nezvedence a po týdnu už jsem nastupoval sám, avšak na stejném místě. Problém s nastupováním jinde se opakoval proto jsem však už nenechal koně nastupovat bez pomoci, protože jsem o něm věděl, jak bude reagovat. Pak se už stal klidným. Rovně teď s tříletou dostihovou klisnou, zvyklou nastupovat mezi końmi. Po týdnu přidržování je v pohodě. Naslouchat a zasloužit si důvěru koně znamená být o krok před ním. Pokud máte svéh vlastního koně, pak jej prostě musíte znát a podle toho se zachovat. Není-li kůň v klidu, co s ním chceme natrénovat ? Sotva něco. Příklad, jdu li s dostihovým koněm domů po práci, je uspokojivá, pak nemám potřebu jej zkoušet ještě chodit tam, kde vím, že chytá nerva. Pokud trénuji poslušnost, jdu tam kde vím, že to jezdecky zvládnu. Pomoc ze země není ostudou a na koni nemá význam dělat hrdinu.

S pozdravem

Daniel Toušek

 

 

02.02.2020 12:03
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní