Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Základní zásady výživy koní

Musíme vždy respektovat fakt, že kůň jezvíře, které má svůj organismus "konstruován" tak, aby dokázal svým predátorům rychle utéct. Proto umí přijímat potravu po malých dávkách, ale zato po celý den i noc. Když nebudeme brát ohled na tento základní fakt, můžeme mu nadělat velké problémy. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Horsal RP

Autor: Karolína Datum: 14.02.2020 11:42
Dobrý den, mám na Vás pár dotazů, které mě zajímají protože řeším jeden takový problém u své kobylky. Kobylka je pětiletá 24/7 venku. Je v dobré výživné kondici, má seno adlibitum a příkrm má nyní Horsal RP max 1 kg/den ( ani to ne) . Kobylka je poslední dobou více akční, ale co bych chtěla vyřešit jsou její říje , které jsou silnější každý rok a s tím i její nálady. CHtěla jsem se zeptat na vit E, jestli v tom nemůže mít prsty? Celkově jestli to vyřeším vysazením vit E a granulí, tím, že se zklidní =úbytek energie. Oves nedostává. Práce 3 až 4x týdně. Děkuji za odpověď. Karolína
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Děkuji vám za dotaz. Její akčnost spolu se silnějším průběhem říje může souviset s nadbytkem živin, zejména energie. Vitamíny bych z toho úplně nepodezříval :-)

Zvolila jste nejsilnější doplňkovou směs, kterou máme v sortimentu. Je možné dávku snížit na 0,5 kg, ale to už se dostáváme na hranu dotace účinných látek.
Rozuměl jsem správně, že přidáváte vitamín E navíc do krmné dávky? Pak by to mohlo mít určitý vliv, každopádně uvádíme, že se nemají žádné další účinné látky přidávat aby nedocházelo k nežádoucímu účinku.
Raději ho vysaďte.
Jestli se jedná o stejnou kobylku na jakou jste se ptala v roce 2018, tak jsem doporučoval HORSAL Complet. Ten je sestaven tak, že se může krmit samotný. HORSAL RP je doplňkový, měl by být "ředěn" příkrmem a je určen pro intenzivně pracující koně. 

Doporučil bych vám změnit RP na Complet a nepřidávat řádné další doplňky, pokud to nebudou předepsané léky v případě onemocnění.
Vaše kobylka se zklidní a vše bude v pohodě.

Přeji hezký den. 

23.02.2020 18:58

Karolína K.

Dobrý den, děkuji za odpověď. Chtěla jsem ji na zimu přilepšit :-) ... Vrátím se na Complet, vitamín E nepřidávám, jen jsem se dívala, že je ho tam celkem dost, ale jak jste psal, asi to nebude tím vit E, je v opravdu dobré výživné kondici. Zkusím ten Complet. Děkuji a Hezký den přeji.

24.02.2020 07:09
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní