Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Krmení - valach a březí kobyla A1/1

Autor: Šárka Datum: 24.02.2020 08:20
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně krmení koní. Máme ve stáji dva koně A1/1 14 a 15 let. Kobyla je březí cca 3 měsíce do porodu, již zcela bez zátěže. Valach chodí jednou týdně pod sedlo. Jinak jsou koně většinu dne ve výběhu, na noc box. Seno a voda ad libitum. Při práci jsou oba poměrně vzrušiví. Koně jsou momentálně dokrmováni ovsem a granulemi Primagra, ovšem dle mého názoru nadměrně. Chtěla bych se zeptat kolik jadrného krmiva, případně granulí by měl valach a březí kobyla dle Vašeho názoru dostávat? Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji hezký den. Mezuliániková Šárka
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Správně jste odhadla, že oves není pro vaše koně, vzhledem k jejich plemeni ideální.

Takto většina A 1/1 na oves reaguje. V dostihovém tréninku to většinou nevadí, ale pokud je chcete na hobby ježdění, tak jsou až moc dopřední.

Doporučl bych vám místo granulí Primagra doplňkovou směs HORSAL REKO 0,5-1 kg denně a pokud budete chtít ještě něco přikrmit, tak bude úplně stačit mačkaný ječmen v množství cca 0,5 kg.

Pro klisnu po porodu je možné použít HORSAL W3, to je směs speciálně pro kojící klisny.

Přeji hezký den.

 

24.02.2020 13:29
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní