Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Kůň v rekonvalescenci

Autor: Marcela Datum: 17.03.2020 13:08
Dobrý den, mám17 letého valacha od 15 let je dušný . Zkoušela jsem různé léčby, včetně autovakcíny, nic nepomohlo. Vloni v říjnu jsem mu postavila přístřešek a dala jsem ho ven. V listopadu ho nakopal ve výběhu kůň - tříštivá zlomenina loketní kosti levé přední nohy, ale "dopajdal" do boxu a spolupracoval při instalaci vet-sítě, aby ho jistila, kdyby si chtěl lehnout. 2 měsíce stál v síti, zlomenina se hojila, ale po 2 měs. jsme ho ráno našli mlátit se v boxu, když se pokoušel vstát. Dali mi veterinární síť, na které byl omylem místo lana naistalován nějaký provaz a když si chtěl kůň ulevit, tak se provaz protrhl. Zlomenina se trochu rozštěpila, ale podle vet to ještě nebylo na utracení. Zašili se mu rány, dostal kapačky, antibiotika a stál v boxu dál, ale denně jsem ho brala na procházku podle toho jak se mu chtělo a jak mohl chodit. Po dalších 2 měsících jsme ho zase našli ležet v boxu - dostal koliku, hasiči mu znovu pomohli vstát, dostal kapačky a jiné procedury při kolice, druhý den, jsem ho dala ven s tím, že už nemá smysl, aby byl v boxu. Chvíli ve výběhu chodil, pak se svalil, chvíli se válel a pak bez větší námahy vstal. Nechala bych ho po těch útrapách uspat, ale on prostě nechce :-). Tak moc bojuje, že bojuji taky. Aby se mu neschvátila kopyta a nedostal koliku, celou dobu měl: - ráno a v poledne hrstku granulované vojtěšky a lněné semínko - večer hrstku granulované vojtěšky, hrstku extrudované soji s lnem, lněné semínko, selen, MSM, půl dcl lososového oleje, biotin, čaj s hlohem, ginkem a zázvorem, vitamíny a minerály od PAVO. Celou dobu má nepřetržitě v síti namočené seno. Poslední krevní testy ukázaly, že má asi vředy..... Jediné co teď pro něj můžu udělat je - správně ho krmit. Proto Vás prosím o radu, nebo sestavení nějakého krmného plánu. Děkuji S pozdravem Marcela Gavalierová 606082788
20200317 140327 %28002%29
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Odpověď není jednoduchá. Váš valach toho opravdu zažil dost. Valí se toho na něj hodně.

Vaše podezření na žaludeční vředy bych z krevních testů těžko odhadnul, neviděl jsem výsledky, ale z krevního testu lze odvodit, že kůň může někde krvácet, ale nemusí to být ze žaludečního vředu.
Navíc množství jadrného krmení, které popisujete je tak malé, že by nemělo dělat žádné komplikace v žaludku. Samozřejmě je možný i vliv stresu, nicméně bych na toto úplně nesázel.

Výživu bych řešil jednodušeji než mícháním všech zmíněných ingrediencí, bylo by jednodušší použít HORSAL REKO, je to doplňková směs, která je určená právě pro koně v rekonvalescenci. Obsahuje potřebné množství vlákniny, bílkovin a všech účinných látek. Dávku bych odhadnul pro začátek na 0,5 kg denně.

Velmi důležitý je pro vašeho koně pohyb. Pokud možno pravidelný a na velké ploše. Chůze je pro pro koně (i pro lidi) nejlepším druhem pohybu a je zároveň prevencí proti nemocem pohybového aparátu a také stabilizuje trávení. Stejně tak je prospěšný pro dušné koně, dostatek čistého vzduchu je vždy velké plus. Ideální stav by byla pastvina, ne výběh.
Nevím jak jste na tom s časovou možností pohybu vašeho koně, ale výrazně to zlepší jeho zdravotní stav, pokud to tak má být.

Přeji hezký den.       

18.03.2020 14:09
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní