Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu PŘÍPRAVA K LICENCI JEZDCE - ZZVJ

Rubrika

Výcvik jezdce začátečníka

Cílem výcviku je pomoci začátečníkům v momentě, kdy zjišťují, že jízda na koni není tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát. Poradenství zaměřené na jezdecké začátky vysvětluje, jak začít a na co se v první řadě zaměřit. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Dobrý den potřebuji poradit

Autor: Veronika Datum: 08.04.2020 08:45
Mám problém se svou klisnou, na vyjizdce často neposlouchá, chce se vracet zpět nebo nechce jít tam kam já chci, vždy se jí snažím přesvědčit a donutí aby se otočila a šla tam kam já chci, nelíbí se jí to tak začne couvat nebo chodit po boku a když zjistí že ji tam nepustil zastaví se a ani se nehne, potom když se chci rozjet nechce udělat ani krok, zkouším to pořád dokola ale ona nic... Tak až je to opravdu nutné musím sesednout a dovedu ji kus tam kam jsem původně chtěla jet, pak už většinou jede ale když ne musím s ní ujít ještě nějaký kus a potom je to dobré, tedy do určité doby kdy se jí zase něco nezdá nebo chce jít zpět poradíte mi prosím co s ní mám v takovou situaci dělat? Děkuji (jsem nezkušený jezdec s koňmi to ještě tak neumím, ale pod zkušeným jezdcem šlape jako hodinky... Je mi 14 a tak nemám takovou sílu se s ní přát ) budu ráda když mi poradíte
Diskuze v rámci dotazu

Veronika Zoufalá

08.04.2020 08:46

Ing. Daniel Toušek

Dobrý den,

odpověď resp. rada je skryta v té poslední Vámi udané informaci. Tedy že jste nezkušený jezdec. To neni hanlivé konstatování. Každý jsme nějak začínali a bohužel, jízda na koni je aktivitou, kde se k určitým dovednostem a úrovním musí člověk vyjezdit. Tedy moje první rada je nepřeceňovat své síly a pokud si uvědomujete své limity, je to velmi velmi uvědomělé a na místě, proto bych:

1. s daným koněm nejezdil tam, kde Vám odmítá poslušnost a zároveň to koni prochází. Od místa neposlušnosti se totiž ideálně neodchází s nepořízenou a pokud s koně sesednete, je to řešení pro daný moment, nicméně koně to neposlušností neodnaučuje. Ale není to v daný moment z Vaší strany špatně. 

2. pokud máte zkušenějšího jezdce, který problém koně zvládá, doporučil bych, aby koně do terénu jezdil dlouhodobě (2 měsicě) pouze a jen zkušený jezdec. Právě proto, že zde řešíme problém koně a jezdce zároveň. Tedy zkušenější jezdec může opakovaně předávat sebejistotu a důvěru koni, který pak bude fungovat díky tomu dobře i pod Vámi. 

3. ideální by pak bylo, pokud by jste měla možnost pokračovat v získávání zkušeností a zde bych doporučil vlastní výcvik na jízdárně s trenérem, nebo jezdit s tímto koněm jízdárenské cviky, tedy základy a učit sebe i koně lepší přiježděnosti.

4. doporučuji se vzdělávat ve všem, co se koní týče. Třeba i Etologie je věda, která může leččemus napovědět. 

Není od věci Vám i doporučit kompletní obsah zdejšího portálu SSCHK, jak je nyní v akci. Je zde opravdu vše strukturované a pokud pochopíte koně a získáte vlastní představu (sebevědomí) jak s koněm zacházet a jak uvažují, jak se koně učí věcem, jistě si poradíte snáze i s problémy následnými, neboť i zkušený jezdec neustále naráží na problémy, které souvisí s faktem, že kůň je zvíře a nemluví )))

S pozdravem

Daniel Toušek

Jízdárna Radonice  

13.04.2020 18:54
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní