Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa sportujících koní

Sportující koně jsou všichni koně, kteří vykonávají trvale střední a těžkou práci. Do této kategorie můžeme zařadit různé druhy koňských sportů, od westernového ježdění přes parkur až po dostihy. Limitující živinou pro všechny tyto koně je dostatek energie.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Výživa hubeného koně

Autor: Kristýna Datum: 18.04.2020 08:31
Dobrý den, Jezdím 21 letou ČT kobylu. Jezdíme každý 2. den do terénu, kde většinou dostává zabrat, ostatní dny má buď volno, nebo jdeme do terénu jen protáhnout nohy, popřípadě vozí v ohradě děti. Kobyla je připravovaná na sezónu, jen co se rozhodne, kdy začnou nějaké závody, budeme společně i skákat, tím pádem bude mít ještě více větší práce. Kobyla nikdy nebyla extra tlustá, ale měla pěknou postavu teplokrevného koně, na svůj až moc pěknou, lidé nám říkají, že více jak 8 let ji není. Problém nastal koncem zimy, kdy měla nehezké zranění nohy a musela být sama uzavřená ve stáji, a i přesto, že měla jídla stále dostatek, nejspíše především ze stresu a asi i z bolesti strašně zhubla, až nezdravě. Teď díky tomu, že má nějaké svaly, už to není tak hrozné, ale přesto jí lezou žebra a máme pocit, že by mohla ještě o kus stloustnout. Dáváme ji 2x denně odměrku mačkaného ovsa, spařený šrot s melasou, chleba, minerály a kloubní výživu MSM. Samozřejmostí je 2x denně seno, odpolední pastva, sůl a vždy čistá voda. Má otázka zní: Jaké doplňky, müsli, granule či něco podobného, máme kobyle ještě přidávat, aby nabrala trochu na váze? Předem vám mnohokrát děkuji! Patzoldová
Img 20200222 133845
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Věk je proměnná, se kterou musíme počítat, ale nemáme šnaci ji zásadně ovlivnit. Nikdo nemládneme a nelze dopředu říci, kdy se začne zhoršovat metabolismus.

Je možné, že se vaše klisna postupně vrátí ke své původní kondici, ale stejně tak je možné, že už bude hubenější. U starších koní se kvalita využití živin výrazně zhoršuje, části střeva už nedokáží propouštět živiny a stejné množství krmiv, které se používalo před rokem nebude stačit.

Je dobré, že s klisnou stále pracujete, svalová hmota se postupně obnoví. Také je výborné, že má možnost být na pastvě, až pastva začně opravdu, tak budu mít možnost dostat velké množství kvalitních živin, které ji pomohou zlepšit kondici.

Podle současné dávky, jak jí popisujete, odhaduji, že je potřeba přidat ještě bílkovinu (dokud nebude pořádná pastva) a i trochu energie.
Oves bych už moc nenavyšoval, aby nebyla až moc veselá, ale pro kondici by to nemělo žádný význam.
Chleba nekrmte, pokud ho používáte jako pamlsek - jeden-dva suché krajíčky jsou v pořádku, ale větší množství není pro koně dobré.
Spařený šrot je ječný? Pokud chcete aby kůň využil živiny z krmiva, tak ho nevařte ani nespařujte, většina bílkovin se při teplotě nad 40 stupňů sráží (denaturuje) a jsou nevyužitelné.

Navrhoval bych upravit dávku takto:

pastva, seno
1-2 kg mačkaného ovsa
1,5-2 kg HORSAL REKO (speciální granulovaná směs pro koně v rekonvalescenci)
můžete přidat MSM, minerály už k REKO nedávejte, pokud to není HORSAL EXKLUSIV, různé složení minerálních doplňků může způsobit nežádoucí interakce mezi jednotlivými účinnými látkami a efekt je spíše záporný

Zhruba do měsíce by se měla kondice začít lepšit, na úplné srovnání je třeba počkat 2-3 měsíce. Je také možné, vzhledem k jejímu věku, že se na původní stav už úpně nedostaneme, ale nechci vás strašit zbytečně.
Napište mi za nějaký čas, jak se situace vyvíjí, můžeme případně udělat úpravu dávky, pokud bude potřeba.

Přeji vám hezký den.

18.04.2020 11:29

Kristýna Pätzoldová

Mockrát vám děkuji, zkusíme to. Děkuji vám. Patzoldova

18.04.2020 11:34
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní