Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa sportujících koní

Sportující koně jsou všichni koně, kteří vykonávají trvale střední a těžkou práci. Do této kategorie můžeme zařadit různé druhy koňských sportů, od westernového ježdění přes parkur až po dostihy. Limitující živinou pro všechny tyto koně je dostatek energie.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Krmná dávka pro sportovního koně

Autor: Natálie Datum: 01.05.2020 12:31
Dobrý den, Chtěla bych se poradit o krmné dávce mého koně teď na jaro a léto když je koník ve sportovní zátěží (parkur do stupně L**), je mu 12 let. Kůň dostává 2x denně 0,5 ovsa, 0,5 sladového květu a 0,5 šrotu, před každou dávkou dostává seno, je od rána do večera ve výběhu (teď na jaro a léto začínají chodit na travnaté pastviny), na noc je v boxe. Pracuje 6 dní v týdnu, 2x týdně trénink, 1x lonž a 3x týdně vyjížďka. Po každém ježdění mu dávám kolem 0,5 kg musli Pavo Sport Fit. Chtěla bych se poradit jestli je pro něj tato krmná dávka dostačující, aby měl stálou energii v parkuru a podával dobré výkony. Děkuji moc, za případnou odpověď.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den Natálie.

Já vám takto nedokáži úplně přesně odpovědět.

V jaké je váš kůň aktuálně kondici?
Má dostatek energie pro práci?
Nebo bývá hodně unavený po tréninku nebo parkuru?
Nemá občas řídší výkaly nebo průjem?

Obecně mohu říct, že 0,5 kg doplňkového krmiva téměř nemá význam, pokud jsem si načetl složené vámi zmiňovaného krmiva, je toto množství v podstatě zbytečné. Není možné mu dodat dostatek účiných látek na této výkonnostní úrovni.

Napište mi odpověď na moje otázky a potom se můžeme pokusit nastavit smysluplnou krmnou dávku pro vaše potřeby.

Přeji hezký den. 

 

02.05.2020 18:25

Natálie Knížková

Energii pro práci má akorát teď na jaře se mi zda že na začátku treninku je línější ale postupem tréninku je energetičtější, ale po tréninku nebo například po parkuru na závodech bývá unavený, průjem ani řidší výkaly nemá. Děkuji moc za odpověď

02.05.2020 19:53

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Děkuji za vaše odpovědi.

Ještě jsem se zapomněl zeptat co je to šrot, který píšete, že dostává.

Z vašich odpovědí odvozuji, že mu schází záasobní energie, kterou by při delší využil. 
Doporučil bych upravit krmnou dávku na kombinaci oves, ječmen, kukuřice.
Sladový květ není potřeba používat, váš je dospělý v plné síle.

Můžete použít dvě varianty - vždy dávka na den:

Obiloviny:
dostatek sena, pastva
ječmen - mačkaný nebo hrubě šrotovaný 1 kg
oves - mačkaný 1 kg
kukuřice hrubě šrotovaná 0,5 kg
HORSAL EXKLUSIV 0,2 kg

Doplňkové krmivo:
dostatek sena, pastvy
HORSAL RUN 1-1,5 kg
Oves mačkaný - 0,5 kg

Podle reakce vašeho koně bude potřeba ještě dávku upravit tak, že pokud by byl stále unavený, zvýšit podíl kukuřice, resp. HORSAL RUN. 1 kg HORSAL RUN je minimum, které zabezpečí dostatek účinných látek, se stoupajícím výkonem se dávka a potřeba živin zvyšuje.

Přeji hezký den.

04.05.2020 06:32

Natálie Knížková

Dobrý den. Děkuji za odpověď. Takže jestli jsem to správně pochopila tak dávat: ječmen 1 kg, oves 1 kg, kukuřici 0,5 kg a HORSAL EXKLUSIV 0,2 kg na den a potom jako doplňkové krmivo (po tréninku, po práci) HORSAL RUN 1-1,5 kg a oves 0,5 kg? Chtěla bych se ještě zeptat jak jsem psala o těch musli Pavo Sport Fit, tak pro mého koně není dostatečné jako doplňkové krmivo (po tréninku, po práci)? Děkuji moc za odpovědi

04.05.2020 09:11

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Ne navrhoval jsem vám dvě možné varianty krmení.
První s využitím obilovin a přídavkem účinných látek v HORSAL EXKLUSIV. Je to trochu složitější, musí se více míchat, dávkovat a koně mohou vybírat co jim více chutná.
Druhá provozně jednodušší, kdy krmíte jako základ granulovanou směs, kde jsou již obsaženy všechny účinné látky a k tomu doplnit oves pro dokrmení.

Jak jsem psal nízká dávka PAVO nedokáže doplnit potřebné účinné látky a jako doplněk energie nebo bílkovin také nic neřeší.

Vždy je potřeba krmit dávku kompletní, nedávat nic navíc, např. po zátěži. Pokud bude kůň více zatížený je třeba dávat vyyší celkovou dávku ve stejném poměru. V období mimo zátěž - sezonu, adekvátně ubrat dávku na den, nebo v případě granulované doplňkové směsi se může dát "lehčí" varianta - pro vás by byla možná HORSAL REKO.

Přeji hezký den.

04.05.2020 09:46
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní