Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

KD pro hůře krmitelného A1/1

Autor: Michaela Datum: 16.06.2020 12:21
Dobrý den, Mám 14ti letého valacha A1/1. Před 3 mi lety zachráněný od jatek, kdy byl kost a kůže. Máme problém s dostatečným nahráním váhy a s nastavením horní linie i přes zkoušku různého krmiva. Vyzkoušeno: - ADW řezanka a granule (1l a 1l) + olej dle výživářky = žádná změna. - dale jsme zkusili rýžové otruby os fitminu 0.5kg sojou 400g a řezanou 3/4 l + vitaminy se selenem zalite oleje , davka rozdelna do dvou dávek ráno/večer. Od byvale majitelky jsme se dozvěděla, že byl dříve krmen pouze 2 kg mackaneho ovsa a vypadal pěkně. Myslite si, že prostě mu ruzne krmeni nesedne? Vzdy krmeno 4-6 měsíců. Pak se delala zas postupna zmena a zkouska nového. Nevim zda z obyčejného ovsa by mohl nabrat, ci se spis lip osvalovat. Ještě me napadlo krmit ráno řepné řízky + sladový květ večer a rano zlusit 1 kg ovsa. Pracuje 5-6x týdne. 2x lonž , 3x prace na jízdárně (drezurni a skokova gymnastika).1x vyjížďka kopcovity terén V režimu od rana do večera na pastvě, na noc v boxe se senem v siťce. Kůň ma priatup po celou dobu k vodě. Pravidelně odčerven, zuby dělané. Chiru prijede tento pátek.- dle.ni mame vadnou páteř, kapři hřbet. Shrnutí: kůň nejde osvalit ani přes dobrou praci. Na lonzi se umi prilnout. Pri jezdeni take hlava dopredu dolu. Potřebujeme zmenit krmivo, nebot dotaz, zda nam bide stacit oves, tak jako drive jemu? Děkuji mockrát za odpověď. -Jandova
Img 20200528 122854
Diskuze v rámci dotazu

Michaela Jandová

Měří cca 165 cm. Dříve jsme davali horsal exclusive. Ted davame vitamniy se selenem.

16.06.2020 12:34

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Vidím, že jsme si psali už v roce 2018 k tomuto valachovi.

Nevím proč byl směrovaný na jatka, z kterých jste ho zachránila, byl nejak nemocný? Nebo už se nehodil na dostihovou práci?

Podle fotky opravdu má výrazný hřbet, viditelná žebra a záď. Celkově je ve slabší kondici.
Je otázkou, jestli bude mít někdy kondici výrazně jinou, jsou prostě hubenější a naopak velmi kulaté typy koní i v rámci A 1/1.

Vzhledem k práci, kterou s ním děláte, rozhodně nedoporučuji jeho výživu postavit na ovsu. Mohla by jste se dočkat příliš "veselých" okamžiků.
Podle vašeho popisu už se dostáváte na úroveň zhruba střední zátěže, bude potřeba krmit už větší množství jádra.

Rozhodně nedoporučuji zkoušet variantu řepné řízky + sladový květ. Nic vám to nepřinese, spíše se obávám zhoršení jeho kondice.
Co je důležité, tak to je nastavit krmnou dávku stejně ráno i večer. Trávení se stabilizuje a využití živin bude efektivnější.

Nastavil bych denní krmnou dávku (rozdělit na ráno a večer na polovinu) takto:

Seno (cca 6-8 kg), pastva bez omezení
Ječmen mačkaný 1 kg
HORSAL REKO 1,5-2 kg
HORSAL Plus 0,1 kg - probiotika pro stabilizaci trávení a zlepšení využití živin z krmné dávky

Na této dávce se jeho kondice začne postupně lepšit, na zimu budeme muset udělat úpravy, bude mu scházet příjem živin z pastvy. 
Napište mi za měsíc, jak se situace vyvíjí, případně bychom mohli udělat korekce podle aktuálního stavu.

Hezký den přeji.

16.06.2020 16:36

Michaela Jandová

Konik jezdil dříve dostihy. Byl stažen z důsledku "dušnosti" . Měl hodně majitelů a u posledního se neměl dobře, nekrmil ho, nepečoval o něj. Takže byl tuplem zanedbany jak podvýživou, tak i kopyta. Problem mame dlouhodoby s tim nabíráním. Chtela bych ho dostat do formy, jaky byl u predchodi majitelky, ktera se o něj starala. Zkusim teda vaše krmivo. Raději bych zustala u dostupnějších krmiv. Postovne se docela prodraží. Statkové si sezenu u nas běžně. Děkuji za odpověď a ještě se ozvu. Pěkný den.

16.06.2020 18:12

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Děkuji za odpověď. Kdyby to šlo sestavit dávku jen ze statkových krmiv, navrhl bych vám tuto variantu.

Ve vašem případě to aktuálně možné není, až se kondice zlepší, tak množství nakoupených krmiv upravíme na potřebné minimum.

Přeji hezký den.

16.06.2020 19:59
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní