Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Krmná dávka

Autor: Aneta Datum: 27.10.2020 11:27
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na ideální krmnou dávku pro 2 koně. Jsou ustájeni 24/7 s přístřeškem, voda a seno nonstop v balíku + nějaká ta tráva( nyní jsme zvětšili výběh aby měli více čertvé trávy) 1. kobyla ČT 8 let. Ježděna aktivněji poslední 3 roky rekreačně. Práce cca 1-2 hodiny 2-3x týdně( převážně víkendy). Lehká práce, krok, klus, občas kavalety, vyjíždky do lesa v kopcovitém terénu. Krmena po práci 1 odměrkou granulí drcman standart + cca 60g extrudovaného lnu - vše zalité vodou Občas nějaké to jabko/mrkev Tady bych ráda našla něco co kobyle dodá o něco více energie a aby to bylo nějak více vyvážené. Práci nejsem schopná díky pracovní vytíženosti a vzdálenosti dát vícekrát do týdne. 2. kobyla ČT 12 let. v podstatě to samé jako mladší kobyla. Jen hůře krmitelná. Přes zimu shodí svaly převážně na zádech + trpí sarkoidy. Sarkoidy jsou řešeny a v případě vynechání grnaulí min na 14 dní začnousarkoidy mizet( jediné co mě napadá je že to má právě z granulí drcman). Po musli nova equi vypadala mnohem lépe( nabrala svaly, nelezlo jí to do hlavy, sarkoidy se zlepšily a celkově vypadala spokojeněji). Musli jsem míchala 700g musli + 0,5odměrky drcmana. Ale chtěla bych granule od drcmana vyloučit úplně. Přemýšlela jsem nad cukr. řízky/sladovým květem nebo vojtěškou ale nejsem si jistá co z toho by bylo nejlepší a v jaké dávce. Na zimu přibude ještě 0,5-1 odměrka ovsa( v závislosti na počasí) na foto v levo starší kobyla v pravo mladší( foto staré cca měsíc) Budu ráda za každou radu. Děkuji a přeji hezký den Přes zimu jsou krmeny denně 1-1,5 odměrky granulí drcman, seno nonstop. Práce méně s ohledem na počasí.
Img 0490
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Děkuji za poslanou fotografii, je to dobře patrné.

Starší klisna má na fotografii kondici dobrou, je mohutnější, proto je na ní ztráta kondice v zimě viditelná více.

Je nutné výživu upravit, sama jste si toho vědomá. Co se týká vašeho odhadu jaké komponenty použít jste na správné cestě, ale nedoporučuji použít řízky případně i vojtěškové-travní úsušky samostatně. Vysvětlím proč.

Je to sice možné, ale řízky musíte máčet dlouho před krmením a podobné je to s úsušky.

Každé máčení krmiva sice zlepšuje jeho příjem, ale má více negativních vlivů.

Proto, pokud to není nutné z nějakého zdravotního důvodu (alergie, problémy se zuby apod.), rozhodně nedoporučuji máčet dlouhodobě před krmením.
Je možné krmivo navlhčit malým množstvím vody, těsně před krmením pro navázání prachu a jemným částí, ale rozhodně ne máčet, nebo dokonce spařovat horkou vodou!

Základním krmivem musí být objemné krmivo - v zimě seno, v létě pastva a seno. Z toho budou obě získávat maximum živin. Ostatní krmiva jsou jen příkrm, kterým můžeme dobilancovat chybějící účinné látky a některé živiny.
Jak velký výběh budete mít v letošním roce 1-2 hektary? Abychom mohli brát pastva jako základní krmivo, je potřeba počítat na jednoho minimálně 0,5 hektaru.

Odhadujete správně, v granulích, které jste krmila bude něco, co způsobuje alergickou reakci vaší klisně a důsledkem může být tvýšený výskyt sarkoidů. Rozhodně je dále nekrmte i když se cenově zdají výhodné. Equi musli je opačná situace, platíte zbytečné peníze za krmivo, kde je velmi málo živin. Nicméně alespoň vaším koním neškodí, ale je to velmi drahé v poměru cena/výkon.

Doporučil bych vám nastavit krmnou dávku takto:

Zima - bez pastvy

dostatek sena 6-8 kg
50 g extrudovaný len - pouze po dobu přelínávání
0,5-1 kg oves (podle jejich reakce, pokud budou příliš veselé, tak oves ubrat)
1-1,5 kg HORSAL REKO

Je nutné krmit mimimálně 1 kg HORSAL REKO, aby vaše klisny přijaly dostatek účinných látek (vitamíny, stopové prvky, minerály).

Léto

Pastva, seno bez omezení
0,5-1 oves
1 kg HORSAL REKO

Dávku ovsa a REKO můžete upravovat podle jejich reakci po práci - při větší únavě přidat REKO, když budou moc veselé ubrat oves.

Pokud najedete na tuto dávku, ozvěte se za cca měsíc, jak situace vypadá - můžeme udělat úpravu podle aktuální situace.

Přeji hezký den.

29.10.2020 19:04
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní