Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Krmná dávka

Autor: Zuzana Datum: 30.10.2020 19:30
Dobrý den. Mohla bych poradit se sestavením krmné dávky pro svou 4 letou A1/1? Je to hobby kobyla, jezdí cca 4-5 krát do týdne (kombinace jízdarenské práce, vyjížďky a ca 1x týdně lonž). Kobyla rozhodně potřebuje nasvalit horní linii. Současná dávka je: 1l ovsa, 1l vojtěšková řezanka (kvůli proslinění-jinak hltá), půl hrnku extrudovaného lnu a minerální směs Habibi Organika. Ráda bych ji krmnou dávku zvedla a hlavně doplnila o bílkoviny. Obecně mi jsou doporučované nejrůznější granule, kterým bych se však ráda vyhla z důvodu obsahu pšenice a z důvodu neuvedení poměru složek. Koníci možná po nich přibírají, ale je to správná cesta? Vykrmit koně pšenicí? Zvažuji doplnit krmivo o extrudovanou sóju (200-300g), popřípadě kukuřici nebo sladový květ.
Dsc 2601
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Děkuji za přiloženou fotografii. Nedokážu odhadnout celkové poměry vaší klisny. Zdá se mi malá, pravděpodobně ještě stále roste.

Nasvalení nelze dosáhnout krmivem, zlepšení osvalení je možné jen svalovou prací. Pracuje dostatečně, ale jak jsem psal, vaše klisna ještě stále roste budou se měnit její proporce a také i osvalení. 

Nevím jaké množství sena dostává, jestli ho má ad libitum k dispozici, tak bych potřeboval vědět jak je ustájena - box, výběh nebo 24 hodin venku...

Zvyšování bílkovin je možné, ale opatrně. Při příliš vysoké dávce by mohlo docházet k otokům nohou, také záleží na způsobu ustájení.

Rozhodně nedoporučuji používat pšenici, respektive krmiva s obsahem pšenice, je to příliš nebezpečné, vzhledem k obsahu lepku a riziku kolik.

Můžete použít i soju nebo sladový květ, ale jako samostatná krmiva je to pracnější s mícháním a klisna může některá krmiva separovat. Lepší a většinou i levnější je použít jich hotové krmivo, které má vyšší obsah bílkovin a koně ho nemohou třídit, tudíž ho žerou vcelku, tak jak mají. Mohou pro vaše potřeby odporučit HORSAL REKO, to je pro váš záměr ideální.
Pozor v žádném případě nepřikrmovat žádné další miněrálně vitamínové krmivo - tedy vámi zmiňované HABIBI. Jen poznámka k tomuto krmivu je to extrémně drahé doplňkové krmivo, za krmivo ze stejnou funkcí a obsahem účinných látek můžete utratit 4 krát méně! Například HORSAL TURFPower.  

Napište mi odpovědi na otázky, potom moho ještě přesněji nastavit krmnou dávku, tak aby byla funkční podle vašeho záměru.

 

01.11.2020 19:25

Zuzana Vítová

Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Klisna je skutečně drobnější. Nicméně jak píšete, stále ještě roste. Proto beru otázku krmení velmi vážně, abych nic nezanedbala. K jejímu režimu: Klisna chodí přes den do výběhu a na noc do boxu. Ve výběhu má seno celý den k dispozici (v obdoví, kdy není k dispozici dostatek trávy) a v boxe poté má také. Na nasvalení pracujeme, nicméně je to běh na dlouhou trať. Ještě bych měla dotaz k té pšenici. Ve většině krmiv je obsah pšeničných otrub. Jak je to s vhodností pšeničných otrub pro koně? Pokud tomu správně rozumím, v otrubách by již lepek obsažen být neměl. Ještě mi leží v hlavě ječmen, slyšela jsem (i četla), že může stát také za zdravotními problémy u koní. Máte z tím zkušenosti? Děkuji. S pozdravem, Z. Vítová

01.11.2020 22:23

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Je to tak, otruby již lepek neobsahují, resp. v zanedbatelném množství. Otruby se používají zejména kvůli vláknině a také pro jejich chuťovou atraktivitu.

Ječmen je velmi dobré krmivo, zejména pro koně vysoko v krvi. Naopak oves pro některá plemena (A 1/1, westernová plemena) víceméně nedoporučuji. Samozřejmě je to individuální, takže se najdou jedinci, kterří s ovsem bez problémů fungují. Neleze jim do hlavy i při vyšších množstvích. Je to otázka aveninu a jeho vlivu na přenos nervových vzruchů.
Ječmen avenin neobsahuje a je proto vhodnější pro zmiňovaná plemena koní. Můžete krmit vyšší dávky a koně se chovají normálně, bez zbytečných excesů.

Jediná nevýhoda ječmene je vyšší obsah bílkovin a proto jsem se ptal na typ ustájení. Když jsou koně ustájeni jen boxově, mohou mít problém s natékáním nohou, které po chvíli pohybu pod sedlem zmizí. Natékání má souislost právě s vyšším obsahem bílkovin. Jiné zdravotní problémy spojené s ječmenem neznám :-)

Přeji hezký den.

02.11.2020 10:14
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní