Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Krmna davka

Autor: Patrícia Datum: 03.11.2020 17:53
Dobry den. Mam 17leteho valacha ktereho som kupila v lednu. Žere ráno 1l oves 1l ječmen, musli a seno. Večer 2l ječmene +musli a seno. A davam lnene expalery, dynove a slunecnicove seminko poobede do trochu meshu do ktereho davam vitaminy na kopyta Kerabol a klby Aptus Chcela by som ho živit niecim výživnejšim vzhladom k veku a dlho nemohol pribrat,ked som ho kupila teraz uz nabral davala som mu po praci mesh. Jezdim tak 3x tydne na jizdarni. Teraz bohuzial ma vyvrtly prst tak stoji uz mesic a ma plno energie z te stravy. Pride mi a vsade to čitam,ze oves a ječmen su same škroby a cukry a este v takych davkach co ma. Vopred dakujem za odpoved za zostavenie nejakej krmnej davky, aby bol dobre živeny.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Bohužel se píše na internetu spoustu nesmyslů. Jeden z nich je, že cukry nebo škrob jsou pro koně špatné.

Základní potravou koní je objemné krmivo - pastva nebo seno a ty vždy obsahují poměrně velké množství cukrů. Z toho získavají dostatečné množství živin. Jen to platí pro běžný život koně  (tzv. záchov) bez zátěže navíc. Pokud chcete od něj nějakou práci, je potřeba dorovnat jeho potřebu a to se dělá přídavkem jadrných krmiv. Ty ve většině případů nějaký škrob obsahují, to je přirozené. Stejně tak je přirozené, že koně škrob trávit bez problémů umí.

Jde o to, že vždy je lepší míň než víc. Pokud váš valach nyní nic nedělá, tak je potřeba mu snížit dávku jádra nebo úplně vysadit, protože to nepotřebuje a ten přebytek ventiluje v "radosti ze života" :-)

Pro zlepšení kondice - nasvalení nepomůže nic jiného než práce, ideálně pravidelná.

Krmením je možné koně ztloustnout, ale neví jestli je toto váš cíl. 

Mohu doporučit vzhledem ke stáří vašeho koně HORSAL REKO nebo HORSAL W1, granulovanou doplňkovou směs, kde je již vše - vitamíny, minerály, stopové prvky. Když budete pracovat stačí 1-2 kg denně, bez práce stáhněte dávku na 0,5-1 kg na den. 
Samozřejmě k tomu dostatek sena, takřka bez omezení.

Tato dávka je jednoduchá a zajistí všechny potřebné živiny pro vašeho valacha.

Přeji hezký den.

 

04.11.2020 18:20

Patrícia Szabová

Prominte este bych chtela dopsat zapomela som, ze pujdu do tych Horsal Reko a ten irsky mesh som dalava po práci 3x tydne ...tet teda jen hrstku, ze namocim aby v tom mal vitaminy Kerabol a Aptus...a pridam vzdy slunecnici, len, dyni anebo konopne seminko. To som vam zapomela napisat pred chvilou... protoze seminka si musime majitele davat sami to oni nam do krmnej davky nedavaju. DAKUJEM

04.11.2020 19:37

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Pokud potřebujete, z nějakého důvodu, přidávat speciální vitamíny, tak je možné normálně krmivo REKO navlhčit zamíchat to do něj, ale ne máčet.

Nicméně, pokud budete krmit minimálně 1 kg REKO denně dostane všechny potřebné vitamíny, včetně biotinu, kyseliny listové, také obsahuje organický zinek, mangan, železo.
Pokud to není nutné nedoporučuji už nic dalšího přidávat. Jak jsem psal, většinou je méně více a mezi účinnými látkami existují i antagonistické vazby, tedy navzájem se blokují.
Tedy klidně ho dokrmte, ale dál ho by neměl být potřeba.

Přeji hezký den.

04.11.2020 20:19

Patrícia Szabová

Moc Vam dakujem za vysvetlenie. Tak este jednou at to nespletu 🙈...ked uz bude zdravy muzu davat az 2kg Horsal Reko krmnu davku rozdelit na 1kg rano a 1kg vecer muze tak byt? Nekombinovat zadny oves, jecmen,vojteskove granule. Mene je nekdy viac...takze energie bude mat dost, ked s nim budu pracovat na jizdarni Horsal reko staci. Ak dobre chapu. A tet ked stoji, ze nic nedela tak davka 0,5 az 1kg rozdelit rano a na vecer. Radej som to rozepsala at to nespletu a nepokazim nieco...prominte. Moc moc dakujem este za odpoved.

04.11.2020 21:17

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Je to tak, jak píšete. Samozřejmě když budete pracovat více, tak můžete bez problémů přidat oves nebo ječmen do 1 kg denně. Záleží v jaké kondici bude, jak bude reagovat.

Oves může některé koně "motivovat" k příliš zbrklým reakcím. V tom případě je lepší použít ječmen. 

Tedy kdyby jste začala pracovat více a váš valach by neměl "štávu" nebo byl po práci unavený přidejte k REKO oves nebo ječmen.
Podle mých zkušeností, to velmi pravděpodobně nebude potřeba.

Přjei hezký den.

05.11.2020 10:22
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní