Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Celkově je něco špatně

Autor: Diana Datum: 04.11.2020 14:34
Dobrý den, máme malou stáj s vlastními 8 koňmi. Skládají se z A1/1 po dostihové kariéře a ČT, většina ve věku 12 - 23 let. Chodí jednou denně 45-60 minut buď na jízdárně, nebo ven, ale žádná velká náročnost. Jednou týdně mají volno. Do výběhu přes den chodí, ale tráva je v posledních letech hodně nízká. Ráno a večer dostávají seno a kyblík krmení, který obsahuje fanku cukrovarských řízků, 1/2 fanky vojtěšky a 1/2 fanky sladového květu (vše namočené), fanku ječmene a panák slunečnicového oleje. Někdy jim přidáváme do krmení hrst kukuřice, slunečnicových semínek, rýžových otrub, apod. Co zrovna máme "navíc". Těm nejstarším doplňujeme selen podle návodu na lahvičkách. Občas podáváme i vitamíny a minerály, nebo výživy na klouby. ALE - asi je to špatně. Přesto, že máme pocit, že se mají koníci dobře a že se o ně dobře staráme, jsou hubení... Nevím, v čem je chyba. Jestli v krmení nebo jen v práci. Jestli v množství, poměru nebo managementu. ČT logicky vypadají líp než A1/1, ale při starším věku cca nad 20 let, začnou vypadat stejně. Přijde mi, že břicha mají pěkná, ale svaly - záda, záď chybí a u některých začínají vylézat žebra. Moc děkuju za rady.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Není to úplně jednoduché, hlavně máte velký věkový rozptyl. Dvanácti letí koně jsou v plné formě bez problémů v trávení. Čím se více věk blíží k 20-ti letům, zhoršuje se kvalita trávení a zančná část živin organismus koně nedokáže využít a začně brát ze svých zásob - tuk, svaly. Tím koně viditelně hubnou.

Další problém je máčení, já osobně se snažím této "úpravě" krmiva vyhýbat co to jde. Řízky musíte namáčet nejméně na 6-8 hodin dopředu. Okamžitě se na nich množí kvasinky a zhoršuje se hygiena celého krmiva. Proto nedoporučuji namáčené řízky do krmné dávky dávat. Sice řízky lze do krmiva zařadit, ale fungují lépe suché, nicméně ty není možné krmit samostatně, jedině když jsou součástí již hotového granulovaného krmiva. Kůň ho rozkouše a polyká a řízky se namáčí až v žaludku, kde vychytávají kyseliny a chrání tak žaludek. Dopředu namočené řízky už nich nevychytají.

Pro vaše stádečko by bylo dobré pro zajištění základních účinných látek jim dát volně k dispozici kompletní liz HORSAL LECKSCHALE, každý si nalízá kolik bude potřebovat, jeden míň druhý víc.

Kondici ve smyslu nasvalení lze zajistit jen svalovou prací (to děláte na úrovni lehké práce), krmením můžeme pomoci jen k nabrání tukových zásob.

Co se týká krmiv, tak je ideální stav, když se krmí stále stejně, ráno i večer a nemění se krmiva. Zažívací trav a jeho mikroflora se nastaví na standardní poměry živin a jedou maximálně efektivně. Jakákoliv změna znamená nutnost přebudování mikroflory a než se tak stane, živiny nejsou využity a vycházejí z koní ven.

Není jednoduché nastavit dávku pro váš věkový rozptyl koní.

Doporučil bych tedy dvě varianty denních krmných dávek:

"mladí" koně

Seno - pastva
sladový květ 0,1 kg
vojtěškové úsušky 0,3 kg
HORSAL W1 1-2 kg

starší koně

Seno - pastva
sladový květ 0,2 kg
vojtěškové úsušky 0,5 kg
HORSAL REKO 1,5-2,5 kg
HORSAL Plus 0,1 kg - probiotikum, které zlepšuje kvalitu trávení a snižuje ztráty živin

Pokud se pro tuto variantu dávek rozhodnete a začnete je krmit, napište mi cca za dva měsíce, jak se vyvíjí jejich kondice, můžeme ještě udělat úpravy krmných dávek.

Přjei hezký den. 

04.11.2020 18:41
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní