Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Krmná dávka pro 13-ti letého valacha

Autor: Miroslav Datum: 12.11.2020 19:47
Dobrý den, chtěl jsem Vás požádat o radu ohledně stanovení optimální krmné dávky pro 13 letého valacha KWPN (kvh cca 170cm), kterého jsem cca před měsícem koupil. Jezdí 3-4 krát do terénu a ostatní dny lonžování s dětmi (krok/klus). Aktuálně je krmen seno + 2l mačkaného ječmene ráno a 2l večer. Chtěl bych hlavně doplnit krmivo o nějaké vitamíny a látky pro podporu imunity a velmi mě zaujaly vaše výrobky. Aktuálně má kůň podlomy a četl jsem, že to může být i oslabeným imunit. systémem. Přikládám aktuální foto, případně pokud je potřeba - doplním informace. Předem děkuji
20201112 150712
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Je dobře, že přemýšlíte i o této stránce výživy. Je to dost důležité. V létě pokud, jsou koně na pastvě, dokáží vstřebat poměrně dost účinných látek z čertstvé zelené pastvy. Kritické období je podzimní (případně i jarní) přelínívání, kdy je velká potřeba živin a hlavně makro, mikroprvků a vitamínů, které souvisí právě s výměnou srsti.

Bylo by potřeba doplnit vašemu valachovi buď minerálněvitamínový doplněk přímo do krmiva - smíchat s ječmenem. Tady bych doporučil HORSAL EXKLUSIV v dávce 0,15 kg denně.
Druhou variantou je, dám mu k dispozici kompletní liz HORSAl LECKSCHALE, nalíže si tolik kolik bude potřeba. Tedy nyní může lízat více, v jiném ročním období si lizu téměř nevšimne.

Je na vás, která varianta je pro něho lepší.

Vzhledem k jeho využití a kondici, kterou má, je stávající složení krmné dávky  pořádku. Jen kdyby hubnul, nebo byl bez "štávy", můžeme navrhnout úpravu krmné dávky.

Přeji hezký den.

14.11.2020 18:42

Miroslav Zmrzlík

Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď, určitě jednu z variant vyberu ... jen přemýšlím, která bude vhodnější. Hledal jsem na internetu nějaké držáky na lizy/kbelíky a narazil na starší článek a obrázky: http://masopust.schaumann.cz/aktuality/94/detail/ Prodáváte ještě tyto držáky, které by byly vhodné přesně pro daný kbelík případně jestli nemáte zkušenost s nějakým jiným držákem, který by velikostně odpovídal? Co se týče stávajíci kondice valacha - jeho "štávy", neumím přesně říci, mám pocit, že je spíše pomalejší, tlačivější. Při výjížďkách do terénu máme spíš tendenci zaostávat. Především v kroku, v klusu a cvalu se drží, ale po cca 1,5hod kdy končíme, mi příjde unavený. Nevím, jestli mám srovnávat s ostatními koňmi ze stáje, kteří jsou zvyklí a trénovaní (jezdíme s nimi teprve měsíc). Budu určitě dál sledovat stav, jestli se lepší/horší ... možná jen otázka, jakou dobu tomu mám dát, kdy je správná chvíle přemýšlet a zkoušet přidat krmivo pro energii. Děkuji

14.11.2020 21:04

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Držáky na liz jsme měli, ale byl o ně tak malý zájem, že jsme je zrušili :-(
Stačí když kbelík položíte na zem, pokud je to do výběhu tak je dobré dát tento kbelík do staré pneumatiky, nebo ho nechat samostatně (ale pak s ním když je již prázdnější hrají fotbal :-))

Podlomy souvisí s horší hygienou podzimu - bláto, mokro, které se usazuje v srsti po spěnkou a pak se tam vytváří zánětlivá ložiska. Imunita a zásobení účinnými látkami je důležitá součást prevence, takže pokud váš valach neměl žádné doplnění, tak je dobré reagovat co nejrychleji.

Když je unavený, tak přidejte nejdřív 0,5 kg ječmene na den pak postupně je možné se dostat až na 1 kg. 
Je potřeba vždy přepočítat množství krmiva na kg - zvážit odměrku, každá odměrka má jiný objem a pro kalkulaci potřeby je třeba pracovat s kg na den.
Nyní odhaduji, že krmíte cca 3 kg ječmene denně, což už je dost, navýšit na 4 kg by bylo sice možné, ale je to opravdu hodně.
Reální bych viděl množství 2,5-3 kg, pokud to nepomůže, bude potřebovat doplnit jiné krmivo například kukuřici, nebo speciální krmivo např. HORSAL RUN v množství 0,5-1 kg.

Přeji hezký den.

15.11.2020 17:10

Miroslav Zmrzlík

Dobrý večer, děkuji za všechny informace a rady. Převážím mačkaný ječmen a navýšil bych tedy max. na 3kg denně a počkám, jak se bude stav vyvíjet po doplnění doporučených minerálu a vitamínu. Pokud by se stav nelepšil, zkusil bych doplnit krmino jak píšete o granule HORSAL RUN ... předpokládám, že při použiti tohoto krmiva bych musel vysadit podávaný HORSAL EXKLUSIV. Případně bych se na Vás ještě obrátil o konzultaci a radu Mockrát děkuji a přeji pěkný den

15.11.2020 20:10

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

V tomto případě by nevadilo, kdyby jste přikrmoval i HORSAL EXKLUSIV nebo použil kompletní liz HORSAL LECKSCHALE. Naše doplňky jsou vzájemně kompatibilní.
Pokud by jste krmil minimálně 1 kg HORSAL RUN, tak nemusíte, ale pod 1 kg by dostával málo účinných látek.

Přeji hezký den.

16.11.2020 08:16
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní