Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa sportujících koní

Sportující koně jsou všichni koně, kteří vykonávají trvale střední a těžkou práci. Do této kategorie můžeme zařadit různé druhy koňských sportů, od westernového ježdění přes parkur až po dostihy. Limitující živinou pro všechny tyto koně je dostatek energie.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Hubený kůň

Autor: Kristýna Datum: 13.11.2020 14:03
Dobrý den, zas a znova zjišťuji, že toho o koních vím dost málo, a tak potřebuji poradit. Kobyla ČT, 12 let, je to skokan, v poslední době se potýkáme s nedostatkem energie a taky s poklesem váhy, také při ježdění dost často kadí. Co krmíme: seno 3x denně-v poledne menší porce Jádro: ráno a v poledne musli novaequi musle 0,5 kg večer 0,5 kg musli a 0,5 ponybrok od subli plus 250 g extrudovaného lenu, hrstičku vřesu, 40 ml oleje, Gelatin na klouby, mineralka a malá lžička kurkumy Budu moc ráda za jakékoliv rady a samozřejmě i výtky děkuji za odpověď K.O
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Můžete mi prosím specifikovat úroveň skokové zátěže, kterou děláte? Jak často s vaší klisnou pracujete? Jaký typ ustájení má vaše klisna?
To je pro posouzení a návrh krmné dávky velmi důležité.

Když se dívám na krmnou dávku, kterou nyní krmíte, tak z ní vidím nedostatek energie.
2 kg vámi zmiňovaných müsli, má velmi nízkou energetickou hodnotu, jste odhadem pro velkého koně, lehce pracujícího 15 MJ v denní potřebě mínus.

Obecně bych navrhoval jednodušší dávku, samozřejmě jako základ seno, k tomu mačkaný oves nebo ječmen v dávce 1-1,5 kg a HORSAL RUN nebo HORSAL REKO 1-1,5 kg. Pokud by jste nechtěla kombinovat obiloviny s doplňkovým krmivem, je možné použít HORSAL COMPLET v dávce 2-3 kg.
Olej může přidávat, len má smysl v období přelínávání - tedy září až listopad a pak březen - květen. Kurkuma ničemu neškodí, ale také nic neřeší, má to nějaký důvod, proč ji přidáváte?
Nicméně konkrétní množství budu schopen doporučit až podle odpovědi na mé otázky v úvodu. 

Přeji hezký den.

14.11.2020 19:07

Kristýna Ottlová

Dobrý den, skaceme ZL, L, tréninky 1-2 týdně teď spíš jednou, jeden den v týdnu má volno, jinak práce na jízdárně nebo v terénu k tomu každý den půl hodiny kolotoč, ustajena je v boxe do výběhu chodí jen za hezkého počasí max na dvě hodiny denně, kurkumu jsem začala dávat na doporučení že je dobrá na všechno, žádný jiný důvod to asi nemělo Děkuji za odpověď K. O

15.11.2020 08:39

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Děkuji za doplnění informací.

Tedy platí to co jsem psal v minulé odpovědi.

- Kurkumu bych doporučil dál nekrmit, to co máte dokrmte, ale dál není potřeba.
- Podobně je to s vřesem, také nemá žádný smysl ho dál krmit.
- Gelatin na klouby má smysl v případě, že máte danou diagnózu potvrzenou, preventivně podávání kolagenních peptidů nefunguje.
- Častější kadění při práci může být spojené s její nervozitou, nejistotou ale také s olejem, který přidáváte.

Vzhledem k práci, kterou s vaší klisnou děláte je příjem energie nízký. Krmiva, která nyní používáte jsou prostě slabá.

Doporučuji upravit krmnou dávku takto:

seno, může být i více než nyní - odhaduji 7-9 kg
HORSAL RUN 2-2,5 kg
olej 50 ml můžete dál přikrmovat, ale pokud bude stále pod sedlem častěji kadit, případně by byly výkaly řidší, tak úplně vyřadit

Bylo by možné a rozumné kombinovat příkrm doplňkovým krmivem s obilovinou, pokud tu možnost ve stáji máte.
Pak by krmná dávka byla 1-1,5 kg např. ječmene + 0,5-1,5 HORSAL RUN. Množství jednotlivých krmiv bude třeba doladit podle reakce vaší klisny.

Přeji hezký den.

 

15.11.2020 17:41
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní