Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Mladá kobylka, schvaceni

Autor: Nela Datum: 31.01.2021 20:23
Dobrý den, mám necelou 4 letou kobylku z horších podmínek. Přivezli jsme ji z prerostlymi odrabanymi kopyty a byla hubenejsi. Údajně hafla s 25% shagya arabem, cca 145 kvh. Pres léto 2020 nám hodně nabrala, krmena byla redmills cool and cooked + mineralka, kvasnice, biotin. + občas pastva (je 24/7 venku ale na trávu chodu všichni pod dozorem na pár hodin) Kopyta se dala jakžtakž dohromady ale zůstali vlnky na podzim zhubla a vlnky se přibyly, zacali jsme pomalu obsedat a pracovat (předtím jsme chodili na procházky na ruce/za koněm ), vlnky jsem začala řešit v listopadu a v prosinci se udělali rentgeny předních kde je měla a do toho se v přední noze objevil abces. Z rentgenu se ukázalo, ze byla drobne schvacena, takže nasazena dieta voda, seno. Abces jsme vylecili, pravidelně strouhame cca 1x 4-5 týdnu..k dnešnímu dni je krmena rezankou, repnymi rizkami, kvasnicemi a biotinem cca měsíc. A moje otázka.. Začínáme více pracovat 3-4x v týdnu pod sedlem a buď volno nebo práce ze země a řeším jak krmit teď dal, potřebuju ji dodat bílkoviny kvůli nasvaleni a postupný zvyšování zátěže aby měla dostatek energie. Na jaře na pastvu bude chodit pouze s nahubkem na 1-3 hodky také postupne navyšování a az tráva trošku odroste. Na internetu jsem moc info kromě striktní diety nenašla a jsem v tom docela ztracená.. Vetka mi doporučila musli z konske-bylinky pro schvacene koně ale zatím jsem to neobjednala. Moc děkuju za odpověď a mohu i přidat foto rentgenu
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Pokud pošlete fotografie rentgenu i kopyt, bude to ještě lepší.

Bohužel ke schvácení mají někteří koně větší předpoklady a bojujeme se s tímto stavem dlouhodobě. 
Bude potřeba se vyhýbat jádru - obilovinám a je možné, že se schvácení může opakovat. Někteří koně se mohou schvátit i na seně :-( 

Krmnou dávku bych  postavil na rýžových otrubách je možné přidat i travní-vojtěškové úsušky a k tomu kopmetní minerálně-vitamínový doplněk (mohu doporučit HORSAL EXKLUSIV), ale řepné řízky nedporučuji. Obecně je s řízky problém hygienický a sacharidy, které obsahují nejsou pro koně náchylné ke schvácení dobré. Kvasnice je možné, ale malé množství kvasnic (0,1 kg/den) nic neřeší, takže jen dolaďují krmnou dávku.

Pohyb pravidelný, je nejlepší lék na velké množství problémů. Až začnete více pracovat, je šance, že můžete i zvýšit dávku příkrmu, ale vždy tak, aby se kondice příliš nezvyšovala - netloustla!
Každé zbytečné kilo zvyšuje zátěž na nohy a kopyta a může stav zhoršovat.

Přeji hezký den.

01.02.2021 18:58
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní