Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa sportujících koní

Sportující koně jsou všichni koně, kteří vykonávají trvale střední a těžkou práci. Do této kategorie můžeme zařadit různé druhy koňských sportů, od westernového ježdění přes parkur až po dostihy. Limitující živinou pro všechny tyto koně je dostatek energie.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Denní krmná dávka na začátku přípravy na sezonu vytrvalostního koně

Autor: Helena Datum: 22.02.2021 09:10
Dobrý den, prošla jsem si rady ohledně krmných dávek, ale přesto bych prosila o konkrétní radu pro vytrvalostního koně. Minulou sezonu skvěle ujel 80km, 100km a 60 km závod, přičemž vypadal úplně jinak než na současném fotu (mohu poslat foto následně.) Po závodu byl až nápadně unavený (i když ve 100km závodu dojel jako první ), po posledním závodu (opět dojel jako první) se ale dopocoval, v lednu zjištěna nízká hodnota selenu 58,9, před cca 4 týdny podáván Aquavit Se+E. Nyní je po dlouhé zimní pauze od října, kdy začal nečistě chodit, a vypadá takto, viz přiložené foto. Začínáme opět s tréninkem, zatím krokovky, po měsíci bychom se měli dostat do normálního tréninku s cca 60 km/týden, který bude opět zahrnovat 2x týdně 20 km rychlejší vyjížďku, 1x jízdárenskou práci včetně menších překážek plus 1x týdne intervalový trénink 10-15 km. V červnu by měl jet 120km vytrvalostní závod (jede ho přibližně rychlostí 20 km/hod se třemi 40min přestávkami). Prosím zda byste mi poradil, které z krmiv Horsal použít v současném období, které později a které při vrcholící přípravě a v jakém množství. Seno dostává v dávkách, které mohu kontrolovat, přes zimu má sena neomezeně.
Fotografie0330
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Děkuji za podrobný popis. Z fotky je patrné zhoršení kondice. Mohu se zeptat kolik je vašemu koni let?

Doporučil bych vám nyní začít přidávat HORSAL REKO v množství od 1 kg/den, až začnete pracovat více, podle vašeho plánu, tak přejít na HORSAL W1. 

Ve vrcholové zátěži přejít na HORSAL Run. 

Množství granulovaných směsí a případného příkrmu ječmenem, nevím jestli ho takto krmíte, je potřeba nastavit podle reakce vašeho koně.
Základní množství všech směsí HORSAL je 1 kg, pokud bude váš kůň po práci nebo i během ní unavený, tak přidat granulovanou směs. Maximální množství je 3 kg ne den.

Dávkování sena je v pořádku, je dobré ho mít pod kontrolou.

Přeji hezký den.   

22.02.2021 16:48
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní