Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa sportujících koní

Sportující koně jsou všichni koně, kteří vykonávají trvale střední a těžkou práci. Do této kategorie můžeme zařadit různé druhy koňských sportů, od westernového ježdění přes parkur až po dostihy. Limitující živinou pro všechny tyto koně je dostatek energie.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Denní krmná dávka na začátku přípravy na sezonu vytrvalostního koně

Autor: Helena Datum: 25.02.2021 06:20
Dobrý den, děkuji za odpověď, odepisuji ještě v rámci předchozího dotazu. Koni je letos 13 let. Chci se zeptat, zda jste dostal více fotek, nebo jenom jednu? Podle toho, co píšete, byly vloženy všechny, ale vkládající to nevidí, je tam zobrazena vždy jen jedna. Ještě se chci zeptat: když má nízký selen (58,9), tak stačí dávat jen Horsal krmivo a nemusí se dodávat selen zvlášť navíc?
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Hladina, kterou udáváte je nízká. Jak vyšly ostatní parametry rozboru krve? Můžete mi ji poslat?

Fotka u příspěvku byla jen jedna, ale měl jsem jin příspěvky, kde jich bylo více, možná je chyba v internetovém prohlížeči, zkuste vložit v jiném.
Pokud vím tak nejmenší problémy byly v Chrome.

V krmivech Horsal je maximální možná dávka Se, tak aby nedošlo k předávkování. Bude potřeba zkalkulovat celou krmnou dávku, až se dohodneme jak ji nastavit.

Přeji hezký den.

25.02.2021 17:27

Helena Smirnovová

P.S. A ještě se chci zeptat, zda by bylo užitečné, a pokud ano, tak zda by bylo možné u Vás nechat pro mého koně vypočítat krmnou dávku pomocí některého ze softwarů pro tento účel, například jako je PCHorse? Kůň váží cca 450 kg, je to třináctiletý Shagya-arab, valach.

25.02.2021 17:51

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Pokud je to potřeba provádím výpočet krmné dávky, ale k tomu potřebuji znát, všechna krmiva, která budou vstupovat do krmné dávky. Jaká to tedy budou?
Jde pouze o orientační propočet, koně se většinou neřídí žádným propočtem, mají svou hlavu :-)

Nicméně pro základní přehled to stačí.

Můžete mi poslat výsledky krevního vyšetření? Potřebujeme ho znát, abychom dokázali dávku správně nastavit.

Přeji hezký den.

25.02.2021 18:24

Helena Smirnovová

Vysledky se cerven 2020
25.02.2021 18:51

Helena Smirnovová

Dobrý večer, to bych právě potřebovala vědět, jaká krmiva to mají být. Tak asi ta, která jste doporučil. Horsal Reko a posléze Horsal W1 a pak Horsal Run. Bude to stačit? Minulý rok jsem ho krmila povětšinou statkovými krmivy (ovsem, kukuřicí, sladovým květem) a olejem a přidávala jsem selen a TurfPower a Neutracit. Ale dopadlo to špatně, na konci sezony při posledním závodě se zase dopocoval.

Vetgate 2
25.02.2021 18:56

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Tedy můžete použít ječmen i oves, to potřebuji vědět, je dobré to kombinovat. Předpokládám, že používáte elektrolyt, jaký?
Takhle prudké změny selenu nejsou dobré, potřeboval bych právě celkový krevní test, nyní, když má selen nízký. Prodiskutuji to s naším veterinárním lékářem.
Samozřejmě pokud máte rozbor i z doby, kdy byl v pořádku, od toho může lecos odvodit.
Každý kůň má své vlastní "normální" hodnoty, které mohou být odlišné od průměrných hodnot.

 

25.02.2021 19:03

Helena Smirnovová

Dávám oves, protože jsem myslela jsem, že ječmen není pro koně tak dobrý jako oves. Elektrolyt jsem nepoužívala, v té stáji, kde jsem ho měla ve sportovních sezónách 2018 a 2019, se elektrolyt nedával. V roce 2019 jsem nedávala zvlášť ani selen, ten dávám od září 2019. Bral do června 2020 trojnásobnou dávku, pak bral jednu čajovou lžičku práškového organického selenu a k tomu jsem mu dala kůru combisol E. Rozbor z doby, kdy byl v pořádku, je výše. Přikládám foto, jak v té době vypadal.

Vetgate 2
25.02.2021 19:42

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý večer ještě jednou.

Ječmen je stejně dobrý a pro vaše zaměření ještě lepší. Je možné ho s ovsem kombinovat. Oves je výbušnější - dává jiskru, ale nesmí se to přehnat, aby pak kůň nebyl mimo kontrolu, byť krátkodobě. 

To co jste poslala dříve není rozbor, jsou to jen 3 parametry, ze kterých se cekový obrázek  stavu koně nedá udělat.

Elektrolyt je velmi důležitý podávat po zátěži i preventivně před - do krmení nebo rozpouštět do vody. Snižuje pocení a vyrovnává rovnováhu iontů v organismu. Zejména při úrovni vytrvalosti, kterou popisujete, je důležité Elektrolyt podávat. Pozor nesmí obsahovat cukr, pak není vhodný pro tyto účely.

Selen je v ČR téměř vždy nižší, ale měl by se dát normální vyrovnanou výživou doladit na správnou hodnotu. Samozřejmě pouze když je kůň zdravotně v pořádku.

Proto bych potřeboval kompletní vyšetření krve, ideální by bylo i moče, ale to se běžně nedělá je to dost pracné - myslím odběr.

25.02.2021 20:27

Helena Smirnovová

Dobrý den, děkuji za odpověď. Odběr moče by nebyl problém, čůrá docela uvolněně i v mé přítomnosti a v klidu, takže bych moč nejspíš nabrat dokázala. V létě mne napadlo, že by možná bylo dobré mu udělat vyšetření ledvin, protože mi přišlo, že čůrá až nějak moc často (2x za vyjížďku), ale pak tak dobře běhal při závodech a veterinářka i trenérka mi říkaly, že to může být kvůli nervozitě, že jinak vypadá úplně v pořádku, tak jsem od vyšetření ledvin (z krve) upustila a rozbor krve mu dělán nebyl; chtěla jsem zkontrolovat selen jen pro jistotu kvůli tomu, že byla změněna dávka (v červnu) na 1/3 množství, které do té doby bral, protože mi přišlo dobré zkontrolovat výstupy, když se změnil vstup. Jenže dostat sem k nám veterinářku je čím dál větší problém a pořád slibovala, že přijede, až jsem jí nakonec v lednu dovezla vzorek krve nabraný jinou veterinářkou, a byla jsem velmi nemile překvapena výsledkem. Ale kůň je žravý, veselý, běhá dobře, nevypadá, že by mu bylo něco kromě toho, že jsem ho nedostatečně krmila (a postupně mi dochází, jak strašně moc nedostatečně!) při tak velké zátěži. Dostával sotva 1 jádra denně. Byla jsem předtím ve stáji, kde majitel a trenér byl toho názoru, že čím méně hmotnosti na sobě vytrvalostní kůň má, tím je to pro něj lepší; že nemusí nosit a okysličovat zbytečná kila/svaly navíc. Protože se jedná o člověka, který trénuje a jezdí vytrvalostní koně na úrovni reprezentace ČR, myslela jsem si, že to podle něj dělám dobře. Navíc má araby plňasy, zatímco já mám Shagya araba, takže můj kůň nejspíš potřebuje krmit víc. Píšu to proto, že Vám chci blíže vysvětlit, proč si myslím, že když budu koně krmit správně, tak nebude mít žádný problém, a proč bych vyšetření raději nechala udělat, až když by to tak nebylo. Co si o tom myslíte?

26.02.2021 09:44

Helena Smirnovová

mínila jsem 1 kg jádra denně

26.02.2021 09:46

Helena Smirnovová

P.S. A hlavně nedostával žádný elektroly apod., jen selen a menší dávku TurfPower jen po tréninku, "aby to nebylo moc", a jinak žádné minerály, spíše jsem se bála, abych ho nějak nepředávkovala, no prostě asi hrůza krmení...

26.02.2021 09:53

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý večer.

Je dobře, že o celé záležitosti přemýšlíte komplexně a důkladně.

Pokud od koní (obecně i dalších zvířat) nic zásadního nechceme a nepožadujeme, tak potřebu živin ve většině případů stačí pokrýt jen základní krmiva, bez zbytečných příkras a kudrlinek.
Jiná situace je při vyšší zátěži, výdej se musí dorovnat příjmem. Do určité doby jsou schopni zvýšený výdej živin pokrýt z vlastních zásob, ale to má své hranice a může dojít i k poškození tkání nebo zdraví zvířete.

I ve vašem případě, dokud byl váš kůň mladší a měl zásoby živin, tak to dával docela dobře. Věk 13 let je optimální, ale už může docházet k vyčerpání některých "zásobáren" a návrat k normálu trvá podstatně déle než dříve.

Časté močení může být příznakem nějakého nedostatku, ale je to čistě individuální. Proto by bylo opravdu dobré, ještě nyní v klidovém režimu udělat odběry - krev, moč. To samé potom později až budete ve vyšší zátěži a také v nejvyšší zátěži. Vždy ve stejném fázi, tedy v době když je vydýchaný po práci.

Trenér v minulé stáji měl určitě pravdu, vždy je lepší méně než než více. Také to že čím kůň nese balastu, tak je to pro něj lepší, ale musíme se pohybovat v realitě.

Můžeme počítat spoustu krmných dávek a dušovat se, že jsou spočtené správně. Nejlepší laboratoří je konkrétní kůň. Vždy se nastaví přepokládaná dávka na jeho zátěž a pak se musí postupně doladit tak aby mu vyhovovala.

Ve vašem případě nastavíme počáteční krmnou dávku podle předběžného výpočtu a pak budeme ladit poměry mezi granulovanou směsí a ovsem a ječmenem. Máte je drcené nebo mačkané?
Seno se musí ve vyšší zátěži dávkovat, aby se nepřecpával, to jsou tak zbytečná kila navíc, ale zase nemůžeme krmit málo, je to nejdůležitější zdroj energie - vláknina.

Přidáme HORSAL Elektrolyt a také HORSAL Plus - probiotikum, to bude stačit krmit až se dostanete do střední a vyšší zátěže, ale pak musíme krmit až do konce sezony. Probiotika zlepší využití živin a nastaví "pohodu" ve střevech.

Krmné dávky by mohly vypadat takto:
Nízká zátež:
Seno 7 kg
HORSAL REKO 1 kg
Oves 0,5 kg
Ječmen 0,5 kg
HORSAL Elektrolyte 0,1 kg
HORSAL Plus 0,1 kg

Střední zátež:
Seno 7 kg
HORSAL W1 1,5 kg
Oves 0,5 kg
Ječmen 1 kg
HORSAL Elektrolyte 0,1 kg
HORSAL Plus 0,1 kg

Zátěž vysoká:
Seno 7 kg
HORSAL Run 2 kg
Oves 1 kg
Ječmen 0,5 kg
HORSAL Elektrolyte 0,15-0,2 kg
HORSAL Plus 0,1 kg

Bude potřeba postupně nastavit poměry mezi ječmenem a ovsem, případně jeden z nich třeba i vyřadit.
Současně hlídat i kondici, aby nezačal příliš příbírat.

Přeji hezký den. 

26.02.2021 19:59

Helena Smirnovová

Dobrý den, velmi děkuji za odpověď a doporučené KD pro jednotlivé fáze sezóny. Nechám udělat odběry, pokusím se co nejdříve, a pak je zopakuji, jak doporučujete. Nemám mačkadlo na jádro, u ovsa to asi nevadí (?), ale u ječmene - slyšela jsem, že je moc tvrdý. Nemohla bych místo ječmene dávat oves hned od začátku, když píšete, že je možné jedno z těch dvou vyřadit pak úplně? Je na oves zvyklý a já jsem zvyklá, že je temperamentní.

01.03.2021 19:39

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý večer.

Ano, je to tak jak jsem psal, musíme ladit krmiva podle vašeho koně.
Když dobře snáší oves, tak můžete zůstat je u něj, ječmen není potřeba vůbec. Ječmen má tu dobrou vlastnost, že dodá více živin než oves a "neleze koním do hlavy".
To jen kdyby to bylo potřeba.

Jestli je váš kůň zvyklý na celý oves, má zuby v pořádku a ve výkalech nezůstají viditelné zbytky zrna. Pokud ano, bylo by dobré ho alespoň namačkat. Šrotovat určitě ne, tato úprava krmiva koně rozmazluje a nenutí je kousat, nedochází potom k proslinění a můžou se snáze vytvářet žaludeční vředy.

Přeji hezký den.

    

01.03.2021 20:19

Helena Smirnovová

Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně ovsa a ječmene. Když píšete o více živinách u ječmene, tak přemýšlím nad tím, jak to zařídit, aby měla Vámi navrhovanou dávku i s ječmenem, když nemám mačkadlo. Ječmen se krmit nemačkaný nedá, ne? To by zatěžovalo zbytečně trávicí systém, třeba na rozdíl od musli nebo extrudovaných krmiv, ne? Ptala jsem se jen na oves kvůli tomu, abych zvolila menší zlo – totiž abych nekrmila nemačkaným ječmenem.

02.03.2021 07:53

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý večer.

Je možné krmit nemačkané obojí, jen to musí kůň "umět".

Tedy musí být zvyklí kousat, koně kteří byly krmeni šrotovaným jádrem neradi koušou, rychle lížou a spolykají krmivo. Když jim pak dáte celé zrno, koušou málo a polykají nerozkousané, toto zrno pak odchází ve výkalech nevyužité.

Můžete to zkusit a uvidíte jestli dobře kouše, je mladý a má dobré zuby, takže by mělo být vše v pořádku.

Hezký večer přeji.

04.03.2021 20:03
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní