Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Valacha 25let hubený, dušný

Autor: Zdenka Datum: 18.04.2021 19:59
Dobrý den, dostal se mi do ustájení nový koním a potřebuju mu sestavit optimální KD. Jde o valacha QH 25 let, příšerně hubený, v minulém ustájení nikoho nezajímal, nebyl nijak krmený, jen seno. Chceme ho dát dohromady. Jeho současný stav - podváha tak min. 200kg, dušný, nyní je v péči vet ohledně nateklého penisu ( bere nějaká ABT a další léky). Čekáme až se doléčí, aby se mu udělali odběry krve. Majitelka mu koupila pytel Conditioning Mix od Spilers, co jsem tak pochopila, dostával asi 0,5kg mít a 2-3x za týden. U mě je od 17.4. Nyní jsem mu sestavila dávku tak, že ráno má 150g cukrovarských řízků + 600g směs od Spillers, večer opět 150g řízků + 100g extrahované sóji + 150ml řepkového oleje a 50g pivovarských kvasnic a 1ml Vit.E. dávku chci každý den o 100g navyšovat. Mám ještě objednaný extrodovaný len a Perfekt Equi a probiotika. Nevím do jaké míry mohu dávku navýšit, jak jinak mu pomoci. Jinak je celkem vytální, na krmení přiběhne. Kopyta v pořádku, artróza nevím, zuby má kontrolované, odčervený je. Nyní je na pastvě nonstop i se senem 24/7 venku s přístřeškem a dekovaný. Děkuji za radu.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Děkuji za váš dotaz. Když začnu od konce...

Pastva (až tedy nějaká opravdu doroste) výrazně pomůže jeho kondičnímu stavu, je to nejlepší lék skoro na všechno.
Je skoro jedno co k tomu budete přikrmovat, pokud bude pastva vydatná a koně na ní musí chodit, tedy výměra 0,5-1 ha na koně, pak bude v relativně krátké době jeho kondice výrazně lepší.

Tak jak máte nyní dávku připravenou, udělal bych tam úpravy.
- Cukrovarské řízky obecně jako krmivo nedoporučuji, zejména ne namočené. Zabrají velké množství v trávicím traktu pro jiná krmiva, která jsou živinově bohatší.
- Sojový šrot je v pořádku, doplňuje bílkoviny a obsahuje i dostatek enregie.
- Kvasnice v tomto množství nemají velký smysl, bylo by potřeba krmiv 0,15-0,25 kg, ale není to nutné.
- Extrudovaný len je dobrý v době přelínávání, pokud bude pastva, je to zbytečné, de facto sloení čerstvé pastvy a lnu je velmi podobné a pastva funguje lépe.
- Jaká probiotika máte na mysli? Pokud to jsou kvasinky, tak to je nemá cenu, to nejsou probiotika a pobyt v žaludku nepřežijí pak nemohou ani ve střevech dostatečně fungovat.

Doporučil bych spíše nastavit krmnou dávku takto:

seno ad-libitum
pastva - až bude narostlá bude hlavním zdrojem potravy!
extrudovaný len 0,15 kg - do doby než přelíná
olej 0,1 kg - až budete naplno pást není třeba krmit
sojový šrot - 0,1 kg - stejně jako olej, až začnete pást, není třeba krmit
HORSAL REKO 1,5-2 kg (až půjde na pastvu, tak je možné snížit dávku až na 0,5 kg) - postupně začít krmit od 0,3 kg během 14 dnů se dostat až na 1,5 kg

Tato dávka je i pro vás jednodušší, složení je stále stejné, je třeba krmit ráno i večer stejné složení.
Stabilita střevní mikroflory je to nejdůležitější a tím, že bude potrava stále stejná, se nastaví populace ve střevech jako výkonná a dobře trávicí.
Až budete mít výsledek krevního rozboru, pošlete mi ho, podíváme se s naším specialistou, jak situace vypadá.

Přeji hezký den

19.04.2021 17:42

Zdenka Benešová

Dobrý den, děkuji za odpověď. On nebyl vůbec zvyklí na nejakě přikrmování, začínáme pomalu navykat. Mám pastvin v údolí kde je teď tráva už pěkná, seno má k tomu taky, ale to ho zatím nezajímá. Ten první den co přijel na něm bylo vidět, že má opravdu hlad. Nyní se chová už normálně, kyblíček si dá s chutí. Probiotika jsou Fauna equi. Mohl byste mi ještě doporučit něco na detox/ lymfatické problémy - kvůli lepší prokrvenosti toho oteklého penisu?

19.04.2021 19:21

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý večer.

Ano to je přesně ono, čerstvá pastva je prostě super. 
Ta probiotika, je to čeho jsem se bál, tekutá probiotika jsou dobrým obchodním artiklem, ale jejich funkčnost je omezená.
V principu bakterie mléčného kvašení pracují prospěšně ve střevech, ale pokud jsou v tekuté formě už před vlastním použitím, jejich účinnost je mizivá :-(

Rád bych vá něco poradil, ale na lymfatické problémy není krmný doplněk, je potřeba použít doporučený léčebný postup, masáž a mast, kterou jste pravděpodobně dostala doporučenou.
Je to lokální problém, který se musí řešit také lokálně.

Jediné co bychom i z širšího pohledu mohli doplnit jsou účinné látky - vitamíny, mikroprvky, vzhledem k povaze ustájení - 24/7 - by byl ideální kompletní liz HORSAL LECKSCHALE. Koně si podle aktuální potřeby nalížou tolik, kolik zrovna potřebují. Tím by se vyřešila záležitost doplnění potřebných látek i při pln pastvě. Stačí liz umístit pod přístřešek, kam si koně chodí odpočinout a oni už se svým vlastním rozumem postarají o správné dávkování.

Přeji hezký den. 

 

19.04.2021 19:36

Zdenka Benešová

Když ho budu krmit 2x denně, mám to množství co jste mi napsal rozdělit do dvou dávek nebo ne? Děkuji

21.04.2021 11:46

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Dokud nebude dost pastvy a chcete krmit dvakrát denně, tak rozdělte dávku. Když se dostanete na 0,5 kg, pak stačí krmit jen jednou za den.

Přeji hezký den.

21.04.2021 16:58
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní