Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

minerály pro 2. letého valacha

Autor: Hana Datum: 24.04.2021 12:36
Dobrý den, prosím o radu. Máme dvouletého valacha ČT. Odešli jsme z ustájení, kde ho špatně krmili, málo sena i ovsa. Jsme již 3měsíce v novém a koník se pomalu zlepšuje a přibírá. Dostává odměrku ovsa ráno a večer, nonstop seno a začíná pastva. K tomu už cca měsíc dostává 100g extrudovaného lněného semínka. A chceme přidat minerály Schaumann. Máme mu dát Exkluziv nebo Jungpower? Z informací na výrobcích jsem nenašla pro jaký věk jsou vhodné. Dále chci přidat pivovarské kvasnice. Ale to jen na jaře a na podzim. Poradil byste prosím něco jinak? děkuji moc
20210309 113949
Diskuze v rámci dotazu

Hana Krkošková

Dobrý den, pane Kořínek. V květnu jsem se neozývala, protože koník se měl dobře a prospíval. Zdá se nám, že oves nepřijímá tak dobře. Má nonstop seno, a momentálně krmíme pouze večer 1,5 odměrky ovsa, 100g extrudovaného lněného semínka, 50ml oleje a minerály. Mívá ale v bobkách nestrávený oves a proto přemýšlíme že přejdeme na granule. Má nyní 2.5roku. Zatím s ním pracujeme tak, že chodí na vycházky na vodítku, učí se chodit na kruhu a pracujeme s ním ze země. Doporučil byste Horsal Reko, nebo W1, nebo jiné? A v jaké kombinaci s ovsem? Nechci zatím oves vysadit úplně :) děkuji moc za rady

31.10.2021 15:47

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Na fotografii vypadá docela dobře. Je potřeba, aby dobře přelínal a bude z něj hezký koník.

Nechal bych zhruba denní dávku jak ji máte nyní, tedy:

seno, pastva bez omezení
oves 1-1,5 kg
lněné semínko 0,1 kg (bude stačit do konce května)
HORSAL EXKLUSIV 0,15 kg

Pivovarské kvasnice bych nyní nepřidával, jak píšete začíná pastva, takže bude mít až přebytek bílkovin z mladého porostu, zbytečně bychom ho překrmovali.

Napište mi koncem května, jak se vyvíjí jeho kondice a jestli je vše v pořádku.

Přeji hezký den.

25.04.2021 16:32

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý večer.

Oves je mačkaný, nebo ho krmíte celý? Pokud je v koblihách, znamená to, že ho nerozkouše, pokud ho nerozkouše, nemůže ho ani strávit a ani využít živiny z něj.
Proto bych ověřil jestli je možné ho nějak mechanicky upravit - namačkat nebo hrubě našrotovat.

K ovsu můžete přidat HORSAL REKO, to vzhledem k jeho seznamování se s prací bude úplně vyhovující, v dávce 0,5-1 kg denně, ovsa dejte 0,5 kg denně, 0,1 HORSAL EXKLUSIV. Když budete krmit 1 kg REKO, není třeba už HORSAL EXKLUSIV přidávat, bude mít dostatek účinných látek již v granulovaném krmivu. Lněné semínko už také není potřeba krmit, důležité je ho podvat v době přelínávání, nyní už by měl mít plnou zimní srst, tedy lněné semínko už nic nepřináší.

Přjei hezký den.

31.10.2021 20:31

Hana Krkošková

Dobrý den, moc děkuji za pohotovou odpověď. Oves mu dáváme celý. Mechanicky upravit ho možnost nemám. Zkusím ho zkombinovat s granulemi a snad ho to donutí více kousat :) Mockrát Vám děkuji a přeji hezký den.

01.11.2021 08:04

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

S celým ovsem (ale i ječmenem) bývají tyto problémy běžné. Koně jsou často líní pořádně kousat a pak se krmivo nevyužije. Rád bych vám napsal, že se to zlepší, ale spíše ne. Jak se jednou naučí lajdačit špatně se to vrací.
Můžete oves před krmením cca 0,5 hodiny, max. hodinu navlhčit malým množstvím vody. Bude se lépe kousat a je výrazně větší šance, že dojde k využití zrn.
Smícháním s granulemi se to samo nezlepší, granule se při kousání rozpadají snadno, takže ho to také nedonutí kvalitněji kousat.

Přeji hezký den.

01.11.2021 08:31
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní