Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa sportujících koní

Sportující koně jsou všichni koně, kteří vykonávají trvale střední a těžkou práci. Do této kategorie můžeme zařadit různé druhy koňských sportů, od westernového ježdění přes parkur až po dostihy. Limitující živinou pro všechny tyto koně je dostatek energie.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Krmení mladého valacha, kolikáře

Autor: Renáta Datum: 30.04.2021 08:57
Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu. Koupili jsme 1,5 letého koníka, který cca 4 den po příjezdu dostal koliku. (Již při koupi byl poměrně hubený a měl větší břicho, brali jsme jej z velkého stáda, majitelka přiznala, že není odčerven, že při tolika koních na to nemá finance - přitom se jednalo o registrovaný chov koní Kinských). Kolika trvala cca 5 dnů. Za tři měsíce se objevila znovu a jelikož se ani po 5 dnech nepodařilo veterináři jí překonat, vezli jsme jej na kliniku MVDr. Hlubka. Tam nám bylo řečeno že koníka jsme koupili zřejmě silně začerveného a parazité mu poškodili střeva. Dostali jsme doporučení na krmení vojtěškovými úsušky a granule Brandon XS a mrkev. Toto jsme jsme dodržovali, avšak koliky se stále vracejí, vždy v intervalu cca 3 měsíce, poslední dobou se intervaly různě snižují, na cca 1-2 měsíce. Máme vysledováno, že ať krmíme čímkoliv, koliky se vždy stejně objeví. Vždy trvají cca 3-5 dnů. Koník se nepotí, pouze se válí a leží na zádech a má zácpu. Pomůže mu klystýr, trus z něj veterinář vždy vytahuje, koník je jakoby zacpaný v koncové části střev a tato část také poslechově špatně funguje. Zajímavé je, že při kolikách koník žere, pouze nepije. Koník je vysoký, stále roste (nyní má 3 roky) a je poměrně hubený. Konzultovala jsem krmení s několika veterináři, ale každý doporučil krmit něčím jiným, jediné na čem se shodli byl olej. Bylo nám řečeno že cca 100ml denně. Koník má ale minimálně 500 kg, dáváme mu tedy 2x denně 100 ml. Pravidelně odčervujeme, koník je přes den na pastvě a v noci na pastvě nebi v boxe. Veterináři se ani nedokáží shodnout, zda by pomohla operace nebo by se třeba dalo něco více zjistit ultrazvukem či jiným dostupným vyšetřením. Je to pro nás vyčerpávající, operace je poměrně nákladná záležitost a výsledek je nejistý, tudíž si nevíme rady, zda by mohlo pomoci třeba jiné krmivo ( ostatní naši koně dostávají řepné řízky, sladový květ, otruby ,granule FITMIN sport, extrudované lněné semeno). Děkuji za odpověď Renáta Kovačová
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Rada pro vašeho mladého koníka není jednoduchá. Má zdravotní problémy, které nejsou malé. Hlavní komplikací je porušení činnosti střev, která může být způsobena poškozením porazity.
Výhoda je, že je opravdu mladý a je dobrá šance, že se střevní sliznice postupně "uzdraví" a bude schopna činnosti.

Je důležité aby jste používala krmiva, která nebudou mít problém se posouvat ve střevech. Cokoliv s vysokým obsahem vlákniny, sice obecně podporuje peristaltiku (posun potravy) střev, ale v jeho případě může způsobovat zácpu, protože jeho peristaltika je méně funkční. 
Z toho vyplývá, že bude potřeba nekrmit vojtěškové úsušky, sladový květ, otruby. Stejně tak je nevhodné granulované krmivo Brandon XS! 

Pastva, která postupně roste je výborná, protože obsahuje hodně vody a je mírně projímavá, takže by se měla střevy "prohnat" poměrně rychle bez vyvolávání zácpových stavů.
Určitě bych doporučil podávat probiotika HORSAL PLUS, aby jsme nastavili správné poměry mikroorganismů ve střevech a celkově se zklidnila a zefektivnila činnost střev.

Obvykle nedporučuji krmit řepné řízky, ale v případě vašeho koníka jsou vhodné. Ovšem nesmíte je namáčet dlouhodobě - půl dne dopředu, ale vždy maximálně 1-1,5 hodinu před krmením. Nasáknou se vodou, ale nestačí se namnožit kvasinky, které by pak dělaly problémy v nedobře fungujících střevech.

Tedy když to shrnu, tak denní krmná dávka by mohla být nastavená takto:

Pastva bez omezení (seno max 6 kg pokud bež bude dostatek pastvy)
Extrudované lněné semínko 0,1 kg (bude stačit cca do konce května, až přelíná)
řepné řízky namáčené hodinu před krmením 0,25 kg (váženo v suchém stavu)
HORSAL PLUS 0,2 kg
olej 0,2-0,4 kg (postupně navyšovat na 0,4 kg, pokud nebude mít průjem)
HORSAL REKO 1-1,5 kg

Mrkev můžete dávat jako pamlsek, 1-2 mrkve se do krmné nepočítá.

Přeji hezký den. 

30.04.2021 17:38
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní