Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu PŘÍPRAVA K LICENCI JEZDCE - ZZVJ

Rubrika

Výcvik jezdce začátečníka

Cílem výcviku je pomoci začátečníkům v momentě, kdy zjišťují, že jízda na koni není tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát. Poradenství zaměřené na jezdecké začátky vysvětluje, jak začít a na co se v první řadě zaměřit. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Kůň zkouší co si může dovolit

Autor: Datum: 18.08.2021 08:31
Dobrý den, nedávno jsem se rozhodla, že se po zhruba 6ti letech vrátím do sedla. Řekla bych, že dříve jsem patřila mezi pokročilé jezdce a teď potřebuji jen vrátit jistotu v sedle. Na jízdárně mi byl přidělen kůň, který do teď sloužil k výcviku začátečníků. Momentálně máme rozdělení 4 dny v týdnu jezdím já, 2 dny v týdnu jej mají pro začátečníky. To že jej bude potřeba přijezdit mi bylo řečeno již na začátku. Hned po první jízdárně mi však došlo, že problém bude o něco větší. Koník mě příliš nerespektuje, zkouší co si může dovolit. Je to 12ti letý, velký valach a sílu opravdu má. Zkouší hlavně vybočování z kruhu a volení si své vlastní cesty, snaží se mířit k východu z jízdárny, případně protestuje v přechodech do rychlejších chodů. První hodinu jsem zpozorovala, že jeho ohýbání se byl vcelku problém i v kroku, natož v klusu (i zde soudím, že primárně šlo o to co si může dovolit), tak jsem se rozhodla že cválat ani nebudeme. Další hodinu jsem se rozhodla, že zůstaneme pouze v kroku a budeme cvičit hlavně ohýbání, neutíkání kam nemá apod., chodil krásně a chvilkami to i vypadalo, že půjde na přilnutí. Pak ale začal opět stávkovat a dokonce to chvíli vypadalo, že po zastavení se ani nerozejde. Nejsem si úplně jistá, jak tuto situaci řešit. (S majitelem stáje trenéra řešíme). V případě, že se nechce rozejít, je správným způsobem použití bičíku? A pokud mi začne odcházet z kruhu např. je toto taky správná chvíle, kdy použít bičík? Přeci jen je to kus koně a když se rozhodne, sedem nebo rukama jej neudržím. Ještě nikdy jsem nebyla v situaci, že by mi kůň dělal až takové naschvály. Vzdávat to nechci, jen si nejsem jistá, jak si s ním mám ze sedla ujasnit, kdo je pán. Ze země se mi daří ho držet v mezích, ale jak nasednu, nastává problém. Vím, že tohle je složitější problém, který by se měl řešit s trenérem, i tak budu ráda, za jakékoliv rady. Děkuji, Viktorie
Diskuze v rámci dotazu
Na Váš dotaz zatím nebyla zpracována odpověď.
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní