Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu KRMENÍ A VÝŽIVA

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Výživa starého koně

Autor: Lucie Datum: 08.02.2022 16:03
Dobrý den, mám koníka, 30 let, hřebec, klusák. Kvůli stresu z nutného převozu, setkání se s novými koňmi a také kvůli špatným zubům koník pohubnul a potřebovala bych jej dostat do lepší formy. Má neustálý přístup k senu, na večer dostává trochu senáže, ale kvůli intenzivnímu žmolkování brzy začne dostávat po malých dávkách i granulované seno. Krmivo dostává 2x denně. Z krmiva mám k dispozici řepné řízky, sladový květ, vojtěškové pelety, sójový šrot, extrudovaný len, pivovarnické kvasnice a řepkový nebo slunečnicový olej. Nicméně nejsem si jistá, jaké množství jednotlivých komponentů do celkové dávky přidat, které suroviny by se neměly míchat s jinými nebo zda některé z komponentů nejsou vhodné pro tak starého koně. Předem Vám moc děkuji za radu!
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Váš hřebec už má úctihodný věk a právě to ho limituje v mnoha ohledech.
Jeho trávení je stále méně efektivní, nedokáže již živiny z krmiva využít, tak jako před 5 nebo 10 lety.

Žmolkování je vlivem kvality zubů, již nedokáže hrubé krmivo rozkousat. Řezané - granulované seno bude z tohoto pohledu určitě lepší.

Jak píšete, tak máte různých krmiv k dispozici velké množství. Nevím jak je pro nás náročné míchat jednotlivá krmivo před krmením? 
Obvykle řepné řízky do krmné dávky nedoporučuji, musí se krmit dopředu namočené a žádné zvláštní živiny koni nepřináší. Ve vašem případě bude použití řepných řízků lepší efekt, vzhledem ke kvalitě jeho zubů.

Doporučil bych tedy krmnou dávku složit takto:

seno dlouhé + granulované 5-7 kg
0,15 kg řepné řízky, namočené 2-3 hodiny před krmením (ne déle, protože se rozbíhá zkáza - kvasinky se rychle namnoží)
0,3 kg sojový extrahovaný šrot
0,2 kg extrudovaný len
0,1 kg pivovarské kvasnice
0,2 kg řepkový olej
1-2 kg ječmen nebo oves hrubě šrotovaný
0,15 kg HORSAL EXKLUSIV 

Je třeba sledovat jeho výkaly, jestli se v nich nenachází zbytky jádra. Pokud ano je nutné ječmen neb oves šrotovat jemněji.

Přeji hezký den
  

09.02.2022 07:57
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní